Életteret a vidéknek!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_dsc01959.jpgIsten áldása kísérje mindazok munkáját, kik a gondviselésben bízva, a holnapot fürkészik!! 

Tisztelettel, 

Csaba t. 
A Gyergyóújfaluban tartott műhely-konferencia március 10-11.-én jóval túllépett a szokványos, előadások sorozatából álló rendezvények keretein. Egyrészt azért, mert a helyszín maga is példaként szolgált, s az előadásokat azonnal követte a különböző helyszíneken működő farmok és paraszti gazdaságok meglátogatása, de ugyanakkor viták, baráti és szakértői beszélgetések következtek a járható útról.
Az időjárás nem kedvezett ugyan túlságosan a félig-meddig a szabadban tartott helyszíni kiselőadásoknak, de azért nagyjából be lehetett járni az objektumokat, s azonnal össze tudták a jelenlevők hasonlítani a látottakat.
Szabályos, túlhaladott és előremutató próbálkozásokat egyaránt megtekinthettünk. Ennél fontosabb volt azonban, hogy konkrét példákat is láthattunk más településekről, ahová ez esetben nem juthattunk el, de tervezőik, tulajdonosaik beszámoltak elképzeléseikről és a már megvalósult álmokról. Így ez a rendezvény földrajzilag jóval nagyobb területet foghatott át.
A népfőiskolai jellegű képzésforma máris elkezdődött. Az Élő Székelyföld Munkacsoport – azzal, hogy jelen volt az előadások egy részén és dokumentálja, népszerűsíti az eseményeket – máris bekapcsolódott ebbe a fontos munkába. Túl ezen azonban igyekszünk elemezni, értékelni a látottakat, kikérjük más résztvevők véleményét is, s a továbbiakban úgy haladunk előre, hogy portáljainkon és rendezvényeinken helyet adunk a kezdeményezésnek, magunk is generátorai leszünk – erőnk szerint – ennek a pozitív folyamatnak. (A sorozat hamarosan folytatódik!)
Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport