Vége a felcsíki rivalizálásnak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_polgarmesterek.jpgA felcsíki önkormányzatoknak megérte társulniuk, Csík­szent­do­mokos és Csík­szent­tamás polgármestere egyaránt arról számolt be a Hargita Népének, hogy a Felcsík Kistérségi Társulásnak köszönhetően tavaly lényegesen több támogatást, forrást tudtak lehívni, és végleg megszűnt a községek közti egykori rivalizálás. A két elöljáró idei terveiről is beszámolt lapunknak: járdaépítés, útfelújítás és egy kisebb ipari park is szerepel köztük.

Csíkszentdomokoson az országút melletti járda építése, Szenttamáson pedig az aszfaltozás folytatása az idei legfontosabb célkitűzés – derült ki a községvezetőkkel folytatott évértékelő beszélgetésünk során.
A Felcsík Kistérségi Társulás által elnyert uniós integrált pályázat jóvoltából három községi út mentén kitakarították az árkokat, illetve két kisebb teret és egy utcaszakaszt tudtak leaszfaltozni – fogott hozzá az elmúlt év sikerei sorolásának Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere. Az elöljáró elmondta: ezenkívül vadonatúj tűzoltóautót is vásárolt a község az integrált pályázatnak köszönhetően. Hátravan még a kultúrotthon tatarozásának befejezése, amelyet az idén szeretnének véghezvinni.
A polgármester sikerként könyvelte el, hogy 11 kilométer mezei utat megjavítottak, ami szerinte azért is fontos, mert egyre több jármű közlekedik a mezőkön, és nem mindegy a gazdáknak, hogy csak zötyögnek az úton vagy haladnak is. Ráadásul mindezt úgy valósították meg, hogy az önkormányzat és a helyi közbirtokosság fele-fele arányban fedezte a költségeket. Az együttműködést elképzeléseik szerint idén is folytatják, hiszen nagyon sok mezei útjuk van, az ezek felújítására kiírt országos pályázatok előírásainak azonban a község nem tud megfelelni.
Karda Róbert úgy véli: alapvetően jó évet zártak, annak ellenére, hogy néhány tervezett beruházást nem tudtak megvalósítani.
Így jártak például a járdaépítéssel: hiába írták ki a közbeszerzési eljárást, egyetlen kivitelező sem jelentkezett a pályázati kiírásra. Egyébként az egy kilométeres járdaszakasz tervezése elkészült és rendelkezik a megfelelő szakhatósági engedélyekkel.
A polgármester ugyanakkor elmondta: amint elkészül a község idei költségvetése, a lehető leghamarabb újra kiírják a licitet.
– Nagyon fontos lenne, mert a falunak ezen a részén halad át az országút, ahol óvodás és elemi iskolás korú gyerekek járnak. A hideg is ráz, amikor látom, hogy ők az út szélén mennek. Nem beszélve arról, hogy több alkalommal volt ott baleset az elmúlt években – közölte az elöljáró.
Ez egyébként a község egyik legfontosabb idei célkitűzése, emellett a községi és mezei utak felújítása is a fontosabb célok közt szerepel, továbbá a polgármester elmondása szerint nagyon szeretnék már átadni a magyar kormányzati támogatással épülő Márton Áron Látogató- és Zarándokközpontot.
Csíkszenttamás polgármestere, Kedves Róbert ugyanakkor arról beszélt: a község tavalyi megvalósításainak van kézzelfogható, mindenki számára látható része, ugyanakkor zajlott a következő év beruházásainak is az előkészítése, ami egyelőre nem annyira látványos. A kézzelfogható megvalósításokat sorolva elmondta: tavaly több mint 7 kilométeres szakaszon aszfaltozták a község útjait. A falu ugyanakkor gazdagodott egy műfüves futballpályával. Ezenkívül megvásárolt az önkormányzat a falu központjában egy telket, amelyet multifunkcionális köztérnek szánnak, azaz egyszerre használnák játszótérnek, piacnak, parkolónak és pihenőnek.
Kedves Róbert megjegyezte: az elmúlt évben hét pályázatot készítettek elő, ami rengeteg „papírmunkával” járt együtt, illetve elkezdődött a telekkönyvezés is.
– Amit rendkívül sokra tartok, hogy a felcsíki községek elkezdtek közösen gondolkodni és dolgozni, a Felcsík Kistérségi Társulás révén nagyobb az esélye a pályázati források lehívásának. Nincs már meg a községek között az a rivalizálás, amely korábban volt– mutatott rá a kedvező fejleményre Kedves Róbert.
Mint részletezte, a községek közösen pályáztak aszfaltozásra, a közkivilágítás korszerűsítésére.
Kérdésünkre elmondta: a tavaly előkészített terveket szeretnék idén megvalósítani. Uniós forrásokból 4,7 kilométer útszakaszt terveznek aszfaltozni, és ugyancsak 4,7 kilométer útszakaszt a kormány által finanszírozott a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) révén. Elsősorban községi utakat terveznek aszfalttal borítani, azonban a PNDL-hez elküldött pályázatukban szerepel, hogy leaszfaltozzák a község turisztikai látványosságaihoz – a Csonkatoronyhoz, a Szent Anna-feredőhöz – vezető utat is, amelyeket így sokkal egyszerűbb lesz majd megközelíteni.
Céljaik között szerepel a kultúrotthon hőszigetelése, és szeretnék megfelelő hang- és fénytechnikával is felszerelni a közösségi házat. Az erre a célra benyújtott pályázatuk jelenleg elbírálás alatt áll. A községháza felújítására ugyanakkor sikeresen pályáztak.
A Hargita Népe kérdésére Kedves Róbert elmondta: az a község legnagyobb gondja, hogy a telkek tulajdonjoga nem tisztázott, ezért idén a telekkönyvezést is folytatják. A csíkszenttamási önkormányzat ugyanakkor sikeresen pályázott a LEADER-nél, a támogatásból a közeljövőben vásárolnak egy multifunkcionális traktort, amelyet köztisztasági feladatok ellátására és karbantartásra használnak majd. Szintén idei terve az önkormányzatnak, hogy megvásárolják a korábbi TSZ-műhelyeket és ezek udvarát, és létrehoznak egy kisebb ipari parkot, amellyel a helyi fiatal vállalkozók kibontakozásának szeretnének teret biztosítani, az udvart pedig részben az önkormányzat is használná.
Kiss Előd-Gergely
Hargita Népe