Ezreknek adta vissza látását egy magyar orvos Afrikában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_uCSHs6lwQDCuOqLdTFXtwA.jpgDr. Hardi Richárd orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense van, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. A hiányos orvosi ellátás miatt a térségben rengeteg a szürke hályoggal küzdő felnőtt és gyerek.

Dr. Hardi Richárd munkájának, műtétjeinek köszönhetően több ezren nyerték vissza a látásukat, sokan 10-15 év sötétség után láthatták meg újra szeretteiket.
Ötéves missziót tervezett, de már 21 esztendeje dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Dr. Hardi Richárd orvos-szerzetesnek nyolcmillió páciense van.
Dr. Hardi Richárd elmesélte, gyerekkorában öt évet Afrikában töltött, és mindig is visszavágyott. Amikor 1992-ben találkozott a Nyolc Boldogság Közösség katolikus szervezettel, amely Afrikában kórházat tartott fenn, nem volt kérdés számára, hogy visszamegy.
Máshogy tervezte
1995-ben úgy indult Kongóba, hogy körülbelül öt évig marad. Egyre inkább azzal szembesült azonban, milyen óriási szükség van ott a missziós munkára.
A két Magyarország nagyságú, 5-6 millió lakosú megyében Dr. Hardi Richárd volt az egyetlen szakorvos. A betegek hosszú utat is hajlandók voltak megtenni, akár kamionok tetején utaztak, hogy felkeressék.
Az orvos Kongóban tartózkodása alatt átélt két háborút, 1999-ben sebészként is segített a sebesülteken. 2006-ban egy másik szemészeti centrumot is megnyitottak a kongói megyében.
Napi egy dollár sincs
Dr. Hardi Richárd beszélt arról is, hogy a gyengén fejlett országokban a vakság elsődleges oka a szürkehályog, mert nincs megfelelő orvosi ellátás, pedig ez egy könnyen operálható betegség.
Kongóban tb-rendszer sem működik, óriási a szegénység, családok tömegei élnek napi egy dollár alatti összegből.
A gyerekek között is magas a szürkehályogosok száma, amelynek részben vélhetően genetikai oka van, másrészt pedig a kismamák a terhesség első harmadában gyakran vírusos, lázas, maláriás betegséget kapnak el.
Jönne is, meg nem is
Dr. Hardi Richárd közben azon is dolgozik, hogy helybélieket képezzen ki, valamint hogy a hatalmas méretű megyében még két centrum nyílhasson.
Ahogy mondta, szeretne hazajönni, de mindaddig Kongóban marad, amíg nem látja, hogy működik az ellátás, és nyugodt szívvel hagyhatja el az országot.
Forrás: hirado.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 18. csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nőnek lenni...

Nőnek lenni nem lehetett könnyű abban a korban amiatt sem, mert ha a falu népe, a közösség megorrolt valakire, könnyen ráfoghatták, hogy boszorkány.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube