Harminc éve, nehéz korszakban vállalták a papi hivatást

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_pappa-szenteles-30-ba-13.jpgTöbb szempontból is különleges az a papi évfolyam, amelynek tagjait szinte napra pontosan három évtizede, 1989. június 25-én szentelte pappá Jakab Antal megyéspüspök a gyulafehérvári székesegyházban. A jubilánsok kedden este a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban adtak hálát a hivatásukért.

1989 előtt nem volt előnyös papnak lenni. Akiket a rendszerváltozás előtt utolsókként szentelt pappá Jakab Antal püspök, az első olyan évfolyam volt a gyulafehérvári papnevelő intézetben, akiknek a létszámát állami törvény, úgynevezett numerus clausus szerint határozták meg harminc főben. Huszonötüket szentelték pappá – szolgálatuk harminc éve alatt egyetlen pályaelhagyás volt. Négyen elhunytak, köztük Botár Gábor, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosa. Az évfolyam-találkozó házigazdája, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános azt is elmondta, hogy ők voltak az utolsó olyan évfolyam, akiket a nagyváradi, szatmári, temesvári és gyulafehérvári egyházmegyék számára együtt szenteltek fel Gyulafehérváron. Az utánuk végzettek saját székesegyházaikban részesültek a papság szentségében.
A jubileumi hálaadásra a temesvári egyházmegyéből hárman, a váradiból ketten érkeztek, valamint a szatmári egyházmegye helynöke, Hársfalvi Ottó. A gyulafehérvári egyházmegyében szolgálók közül Balázs Ferenc Marosvásárhelyen, Böjte Csaba ferences szerzetes Déván, Fejér Lajos Kilyénfalván, Major Sándor Kápolnásfaluban, Salamon József Gyimesbükkben, Fekete Tamás Zabolán, Mátyás Károly Székelyudvarhelyen szolgál. Szabó Ernő a felső-ausztriai magyarok plébánosa Linzben, Gegő István pedig Németországban kórházlelkész. Az évfordulós szentmisét további szolgálatukért ajánlották fel, ugyanakkor elhunyt paptestvéreikért, püspökeikért, tanáraikért, szüleikért imádkoztak és mindazokért, akik hivatásuk útját egyengették.
A szentmise főcelebránsa és szónoka, Tamás József püspök a teológián hat éven át lelki vezetőjük volt. A hivatások évében arra buzdította az ünneplőket, hogy szítsák fel magukban a hivatás kegyelmét, hogy a papi buzgóság soha ki ne aludjon bennük. Nem az a lényeg, hogy ki hogyan talált rá a hivatására, hanem hogy Jézus példája nyomán tartsa azt drága kincsnek, értéknek és használja úgy, hogy mások számára is gyümölcsöző legyen. Minden hivatásnak a tétje a buzgóság – teljesítsék úgy a küldetést, amint azt Isten elvárja az elhívottaktól – szólt a püspöki, lelkiatyai útravaló.
A szentmisén az alkalomra választott versek mellett a Szent Anna és Joachim Nőszövetség tagjai virággal köszöntötték a jubilánsokat.
Molnár Melinda
Fotó: Barabás Ákos
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 20. szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az irgalmas szeretet bűnöket töröl el

A Szentírás világosan leírja, hogy az irgalmas szeretet bűnöket töröl el.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube