Péter és Pál a naptárban együtt jár

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_szent-peter-es-pal-templom.jpgA római katolikus egyházban Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét június 29-én tartják. A hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki Rómában. A csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplom. 

Szent Pétert, az apostolfejedelmet, a mennyország kulcsainak birtokosát az apostolok és a hívek pásztoraként ismerjük a Szentírásból. Az előkelő zsidó családból származó ifjú, a keresztényeket üldöző Saul a damaszkuszi úton Jézus kérdésére – „Miért kergetsz te engem?” – Pállá, majd a nemzetek apostolává vált. Pétert keresztre feszítették (saját kérésére fejjel lefelé, mert nem tartotta illendőnek, hogy úgy haljon meg, mint mestere), Pált lefejezték (római polgárként megillette a tisztes halálmód). Vértanúságuk emléknapját már a 3. századtól megünnepelte az egyház, a néphagyományban az aratás kezdeteként ismert.
Ünneplések Székelyvarságon, Gyergyócsomafalván és Homoródszentpálon szombaton 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, Kápolnásfaluban, Pálpatakán, valamint a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban 12.30-kor, a székelyudvarhelyi ferences templomban pedig 18 órakor. Ez a nap a papszentelés hagyományos alkalma a gyulafehérvári főegyházmegyében. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek áldozópappá szenteli Bereczki Attila Szabolcs balánbányai és Fülöp Sándor Szabolcs gyergyóditrói diakónust.
Molnár Melinda
www.szekelyhon.ro