Szent Terézia Benedikta nővér

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_68995826_3009634842386611_3422020037811109888_n.jpgAki Boroszlóban (Breslau, ma Wroclaw) született, 1891. október 12-én, az izraelita naptár szerinti Jom Kippur ünnepén, vagyis az ún. Engesztelés Napján, és Auschwitz II.-Birkenau-ban halt meg, 1942. augusztus 9-én.

Mélyen vallásos ortodox zsidó szülők gyermeke,
az élet nagy kérdéseinek örökös kutatója,
életének jelentős részében istentagadó filozófus,
aki Nagy Szent Teréz önéletrajzát elolvasva katolikus hitre tért,
1922. január 1-jén részesült a szent keresztség, a bérmálás és az első szentáldozás szentségeiben,
majd belépett a kölni kármeliták női kolostorába, hogy egészen Istennek szentelt életét élhessen,
termékeny író,
a nemzetiszocializmus egyre erősödő borzalmai miatt elöljárói Hollandiába helyezték át, de mikor 1942-ben a holland püspöki kar nyilvánosan elítélte a náci fajelméletet, akkor Hitler elrendelte a katolikus hitre tért zsidók deportálását is,
1942. augusztus 9-én délután került a birkenaui (Auschwitz II.) haláltábor egyik gázkamrájába,
Jézus Krisztusért megölt vértanú,
Kármel ékessége,
Európa társvédőszentje,
aki úgy tündöklik a szentek karában, mint égitestek között a nap
Megtérésének rövid története:
"Találomra kihúztam egy vastag könyvet, Avilai Szent Teréz önéletrajzát. Elkezdtem olvasni, s úgy megragadott, hogy le sem tudtam tenni, míg a végére nem értem. Amikor befejeztem, azt mondtam magamban: Ez az igazság!"
Már derengett, de Edith ezt alig vette észre. Isten magához ragadta, és többé el sem engedte. Reggel bement a városba, hogy vásároljon egy katekizmust és egy kis misekönyvet, s ezeket addig tanulmányozta, míg mélyen el nem raktározta tartalmukat.
Aztán életében először belépett egy katolikus templomba, hogy végignézze a szentmisét. "Semmi nem volt számomra idegen - vallja később. Hála előző tanulmányaimnak, a legkisebb szertartás értelmét is felfogtam. Szentmise után megvártam, amíg a pap befejezi a hálaadását, és megkértem, hogy részesítsen a keresztségben. Csodálkozó tekintettel válaszolta, hogy az egyházba való felvételre elő kell készülni. Mióta jár oktatásra és kihez? - kérdezte. Csak azt tudtam mondani: Kérem, tisztelendő úr, vizsgáztasson le. Így alakult ki egy teológiai beszélgetés köztünk, amelyben megtárgyaltuk a katolikus egyház tanítását."
Edith nem maradt adós egyetlen felelettel sem. A jó plébános, aki előtt nyilvánvalóvá vált a kegyelem működése, nem tagadhatta meg Edith kérését. De előtte néhány szükséges lépést még meg kellett tennie. Ki legyen a keresztanya? Erre Hedwiget kérte meg. A keresztelés időpontjául 1922. január első napját tűzték ki. A szilveszter éjszakát boldog imádságban töltötte. Azután az új esztendő első napján elnyerte a keresztség kegyelmét. Hálából a Teresia nevet választotta keresztnévnek. Aznap járult először az Oltáriszentséghez is, az erősek kenyeréhez, ami attól kezdve mindennapi tápláléka lett...
Könyörögjünk!
Atyáink Istene, 
te Szent Teréz Benedikta vértanúdnak megadtad, 
hogy keresztre feszített Fiadat megismerje 
és egészen a halálig kövesse.