Több mint tízezer zarándok a doroszlói búcsún

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_Doroszlo-szentkut-bucsu-6.jpgA szombati elő esti szentmisét Böjte Csaba tartotta. A ferences rendi szerzetes először járt a Kisboldogasszony-napi búcsún: „Úgy gondolom, hogy a Szűzanya is elveszítette a kisfiát, aztán elindult, hogy megtalálja. Zarándokolt ő is. Végül a templomban megtalálta. Azt gondolom, hogy ugyanígy az ide zarándokló emberek is keresnek valamit. Békét, egészséget, megnyugvást, jó gondolatokat, keresik az élő Istent.”

Több ezer hívő ünnepelte Szűz Mária születésnapját Doroszlón. Idén is több mint 10 ezren zarándokoltak Vajdaságból és az egész Kárpát-medencéből a Szentkútra.
Az idei Kisboldogasszony-napi búcsú témája: Az Eucharisztia az úton lévő embernek szóló ajándék.
Sokan már pénteken elindultak gyalogosan a délvidéki katolikusok legnagyobb búcsújára. A 78 éves Tallósi István a magyarországi Hercegszántóról a vajdasági Doroszlóig gyalog tette meg a közel 60 kilométeres zarándokutat: „Én egyedül érkeztem. Útközben találkoztam olyan jóakaratú emberekkel, akik vizet adtak útközben, mert nagyon meleg volt.”
A kegyhely középkori neve Bajkút volt. A csodás gyógyulások első adata 1792-ből származik. Ekkor egy Záblóczki János nevű gombosi lakos nyerte vissza látását miután megmosta szemét a kút vizével. A zarándoklatok ezt követően kezdődtek el a településen.
Verebélyi Árpád, főesperes, kegyhelyigazgató: „Ez az első olyan eset, ami a török idő után a zarándokoknak egy újabb tömegét csoportját ide vonzotta a Szentkútra. Körülbelül 80 olyan csodás gyógyulás van feljegyezve, amely egyre inkább a zarándoklat intenzitását erősítette meg. Ez a fajta gyógyulás természetesen mind a mai napig megtapasztalható.”
A szombati előesti szentmisét Böjte Csaba tartotta. A ferences rendi szerzetes először járt a Kisboldogasszony-napi búcsún: „Úgy gondolom, hogy a Szűzanya is elveszítette a kisfiát, aztán elindult, hogy megtalálja. Zarándokolt ő is. Végül a templomban megtalálta. Azt gondolom, hogy ugyanígy az ide zarándokló emberek is keresnek valamit. Békét, egészséget, megnyugvást, jó gondolatokat, keresik az élő Istent.”
A doroszlói zarándoklat első napján több ezer hívő vett részt.

www.pannonrtv.com