A lelki egészség megőrzése érdekében nyílt kiállítás a kecskeméti kórházban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Mualkotas_rozsakiallitaskecskemetgyeneskatau.jpgLakjuk be azt a teret, melyben élünk, dolgozunk, meghalunk!!Itt ebben a kertben sétáltam utoljára édesanyámmal! November elsejére készülve, szomorú szívvel, 

Csaba t.
A kecskeméti megyei kórház Onkoradiológiai Központjának előterében lévő Egészségkertbe költözött Gyenes Kata fotográfus egyedi kiállítása, a Rózsák tánca.
A Richter Gedeon Nyrt. által kiírt Richter Anna Díj orvos kategóriájának győztese lett tavasszal a kecskeméti kórház Egészségkert csapata, melyet dr. Molnár Mária, az Onkoradiológiai Központ pszichiáter főorvosa, pszicho-onkológus vezetett (további tagjai Gyapjas Tünde pszichológus, Lantos Lenke ápoló, Leskowsky Laura gazdasági osztályvezető helyettes és Nagyné Szigeti Dóra PR-menedzser). Egy terápiás kert megvalósítására nyújtottak be pályázatot, amely a hosszan kórházban fekvő betegeknek feltöltődést nyújtana, lehetőséget teremtene a hozzátartozókkal való félrevonulásra, emellett a dolgozók számára is felüdülést jelentene a munka közben. A csapat a díjjal 4 millió forintos támogatást nyert el, ebből el is kezdődött a kert kialakítása: megépítették a sétányt, valamint padokat helyeztek ki. Ám a vírushelyzet közbeszólt.
Mint Nagyné Szigeti Dóra a Rózsák tánca kiállítás megnyitóján elmondta: nagyon boldogok, hogy elkészült az első ütem, amelynek köszönhetően a betegeket ki lehet tolni a kertbe, és így élvezhetik a szabad levegőt. A további terveik megvalósításához még körülbelül 15 millió forintra lenne szükség, de hangsúlyozta: egy időre el kell halasztani mindezt, mert tudják, hogy most ennél sokkal fontosabb dolgok vannak a kórház és a támogatók életében is. Viszont úgy gondolták, hogy Gyenes Kata tánc és virágok harmóniáját reprezentáló szabadtéri fotókiállítása hasonlóan jó helyen lehetne az Egészségkertben, mint eddigi helyszínén, a Rózsakertben.
Nagyné Szigeti Dóra hozzátette: régen nagyon szép parkja volt a kórháznak, kis tóval, térplasztikákkal, szobrokkal, színpaddal, és az intézmény az utóbbi években is folytatta a művészetpártolás hagyományát, jó példa erre a Lift Galériájuk is.
Lakó-Tóth Edit, a Hírös Cédrus Egyesület elnöke, a kiállítás ötletgazdája örömét fejezte ki, hogy az Egészségkertbe vándorolt a tárlat. Majd következett Gyenes Kata, aki a köszönetnyilvánítások után könnyektől elcsukló hangon tett személyes vallomást.
– Talán épp ez a legalkalmasabb hely, hogy köszönetet mondjak a Gondviselésnek. Ha az emberi sorsot madártávlatból nézzük, nem telt el olyan sok idő azóta, hogy én magam is itt álltam ebben a kertben, nagy kérdőjellel magamban: Uram, akkor most hogyan tovább? Ez a képsorozat a kérdésre adott, odafentről érkező válasz. Hittel, lélekkel és alázattal, csendesen, de határozottan továbblépdelni a ránk szabott úton – ez volt a Jóisten válasza. Nagyon bízom benne, hogy ezekkel a képekkel a kórházban végzett áldozatos munkát és a betegek testi-leki gyógyulását a magam módján segíteni tudom – zárta őszinte szavait a fotográfus.
Képgaléria: A Rózsák tánca című kiállítás az Egészségkertben
„Szívet és lelket melengető, nagyon mély érzéseket előhívó képek” – méltatta a fotókat dr. Molnár Mária főorvos, aki bízik abban, hogy a kiállítást megnézve a betegek, dolgozók lelkileg gazdagodnak, töltekeznek, és így a képek hozzájárulnak a lelki egészség megőrzéséhez.
www.baon.hu