Békesség e háznak! És minden lakójának! – A házszentelés hagyományáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_hazszenteles21.jpgFehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

„Békesség e háznak! És minden lakójának!” – szól a köszöntés vízkereszt táján, amikor keresztény családoknál lakásszentelést tartanak. Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? A házszentelés az úgynevezett szentelmények körébe tartozik: olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben.
A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör egyik fontos mozzanata. „Az Ige testté lett, és közöttünk vett hajlékot” (vö. Jn 1,14) – ezt ünnepeljük ebben a néhány hétben, és ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit „otthonosabban” gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet.
Jó alkalom lehet a házszentelés a család és a plébánia (valamelyik) papjának baráti találkozására. A pap ilyenkor más emberként, „emberként” is megmutatkozhat, és ő is közelről találkozhat egy keresztény család valóságával [A jelen pandémiás helyzetben szükséges és indokolt az előírt járványügyi előírásokat betartani (kézfertőtlenítés, arcot és szájat teljesen eltakaró maszkhasználat, mind az áldást végző pap és segítői, mind a lakásban tartózkodók részéről, a lakásban csak a szertartás erejéig tartózkodni, megfeleő szellőzést biztosítani) – a Szerk.] A lelkipásztor számára fontos érintkezési felület ez a családokkal, melyek az Egyház legalapvetőbb sejtjei, Isten szolgája pedig annak megerősítését hozza a családok számára, hogy fontos szerepe van a nagyobb közösség egészében, és az Úr szeretettel törődik az otthonnal. A családegyház kapcsolata erősödik a plébániaegyház nagyobb közösségével.
A közös ima, amelyben az erényes családi életért és a gonosz cselvetéseinek távoltartásáért is könyörgünk, már megteremti azt a légkört, hogy Isten lakást vesz, és működik közöttünk.
Azután a vízkereszti liturgiában megszentelt vizet hinti a pap vagy a családfő a ház vagy lakás minden egyes helyiségébe. Mindenki megilletődve követi a szenteltvizet hintő személyt, aki ha engedik, a ház legeldugottabb zugaiba is eljuthat ilyenkor: a hálószobába vagy a gyerekszobába, az éléskamrába és a mosdóba is – jó, ha semmi nem marad ki a kis körmenetből, amelyet közös éneklés kísérhet. A gyermekek ilyenkor kisállataikat vagy éppen karácsonyra kapott játékaikat is áldásra nyújthatják. Énekelhetjük Mária hálaénekét, a Magnificatot vagy például a 136. zsoltárt, az állandóan visszatérő refrénnel: „…mert irgalma örökkévaló!”
Mi ennek az értelme? Miért nem elég csak mondjuk a nappaliban hinteni a szenteltvizet? Egyfelől persze, hogy elég lenne. Ám azzal, hogy ilyenkor
végigjárjuk a házat, átélhetjük, hogy Isten szerető figyelme az otthon minden szegletére kiterjed, nem marad rejtve előtte semmi az életünkből, és a legelemibb szükségleteink is fontosak a számára.
Ő betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!
Otthonainkba kérhetünk a vízkeresztkor megszentelt vízből is: a keresztségünkre, istengyermekségünkre és megtisztulásunkra emlékeztető szenteltvíz része lehet napi imáinknak, szokásainknak is. Sok régi családi hajlékban van szenteltvíztartó a falon.
Végül, a szentelés befejező gesztusaként a bejárati ajtó szemöldökfájára felírják az évszámot, valamint
a C + M + B betűket, amelyek a latin mondatot rövidítik: „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e hajlékot!”.
Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonunk felett van. Ez talán abban is segíthet, hogy döntéseinkben, otthoni viselkedésünkben, bűneinkből való felállásunkban tudjunk kihez igazodni. Hiszen Ő nem hagy el bennünket.
www.magyarkurir.hu
Pandémia idején is sokan igénylik a házszentelést: óvintézkedések mellett, kérésre megáldják a hajlékokat a katolikus papok
A járványügyi óvintézkedések betartásával, maszkkal, a távolságot megtartva a hívek kérésére idén is megáldják a hajlékokat a katolikus papok. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közölte, minden lelkipásztor bölcs belátására bízzák, hogy a házszenteléseket személyesen végzik-e el. Ha valaki idén nem akarja a személyes részvételű házszentelést, az el is halasztható. Január 10-én délben Kovács Gergely érsek online közvetítéssel, élőben végzi el a házszentelést. Vannak települések, ahol az óvintézkedés betartásával, de hagyományos módon végzik el a házszentelést
Személyes részvételű is lehet az idén a házszentelés, de ahol a járványhelyzet miatt korlátozottabbak a lehetőségek, ott el is halasztható. Ahol a háziak nem óhajtják, hogy a pap a házba lépjen, de szeretnék, hogy a ház legyen megáldva, közösen imádkoznak az udvarban vagy a bejárat előtt – írta körlevelében Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. 
Az érsekség honlapján az szerepel, minden lelkipásztor bölcs belátására bízzák, hogy a házszentelésekkel kapcsolatban idén melyik lehetőséget alkalmazza egyházközségében.
Ha a hívek igénylik a házszentelést, az a javaslat, hogy szenteltvízzel hintsék meg a hívőket és a ház falait, kérve a Jóisten áldását a családtagokra. Ez történhet a megszokott módon, ez esetben a házszentelők és a háziak is maszkot hordanak, kérés, hogy fertőtlenítsék a kezüket, a kísérők létszámát csökkentsék, és mellőzzék a kézfogást. „A papok beszéljék meg az egyháztanácsosokkal, hívekkel, és ha nem óhajtják, akkor halasszák el a házszentelést egy későbbi időpontra” – olvasható az érsekség honlapján. Közös felelősség járvány idején Szőcs Csaba, a Kolozs megyei Szászfenesen szolgáló plébános megkeresésünkre elmondta, mivel az érsek úr plébániai hatáskörbe utalta a kérdés eldöntését a helyi körülmények eltérései miatt, ők azokhoz mennek csak házszentelni, akik ezt kifejezetten kérik. A templomunkban el lehetett venni egy cédulát, amin telefonszám és aláírás megadásával kérhették a hívek a házszentelést, de online is be lehetett jelentkezni. 
Szászfenesen szétszórtan élnek híveink, idén csak azokhoz megyünk, akik ezt kifejezetten kérelmezik” – mondta el a plébános. Arra is kitért, a Kolozs megyei településen várakozásán felül sokan kérik a szentelést, bár ezúttal kevesebb helyre látogatnak el, mint máskor. „Az emberek fontosnak tartják a házszentelést, illetve mi tartjuk fontosnak, hogy járványidőben közösen vállaljunk felelősséget. Mindent aszerint végzünk, ahogyan a körlevélben az érsek úr megszabta: nincsen kíséret, csak a kántorral megyünk ketten, nem viszünk ministránsokat, nem történik egyházi hozzájárulás fizetése, keresztcsókolás sem.
Maszkviselés és távolságtartás kötelező” – hívta fel a figyelmet Szőcs Csaba. Kérdésünkre, hogy a karácsonyi ünnepeken milyen volt a hívek személyes részvétele a szertartásokon a korábbi évekhez képest, Szőcs Csaba azt mondta, valamivel kevesebben voltak, de az előző hónapokhoz képest kifejezetten többen. Van igény a személyes találkozásra Az előírásoknak megfelelően és a személyes érintkezés kizárásával, de a hagyományos módon bonyolítják le Csíkszeredában a házszenteléseket. 
Darvas Kozma József címzetes esperes, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplom plébánosa közölte, a helyi papok úgy döntöttek, hogy a hagyományos módon fogják megtartani a házszenteléseket. „A ministránsok és a csengettyűsök kevesebb létszámban segítik majd a munkát, továbbá védőmaszkot fognak viselni” – jelezte az esperes, kiegészítve, január 2–6. között lesz Szent Kereszt-plébániához tartozóknál a házszentelés. Mint mondta, fontosnak tartották, hogy ismét személyesen is ellátogathassanak a hívek otthonába. „A korlátozások, lezárások, a karantén nagyon elszigetelte az embereket, itt leginkább az idősekre gondolok, akik még az unokákkal is kevesebbet tudtak találkozni. De a pedagógusok, kisgyerekek és mi, papok is igényeljük a személyes találkozás élményét” – mondta a plébános. Kitért arra is, a legutóbbi házszentelés alkalmával több mint háromezer családnál jártak a plébánia területén.
A tömbházakba való belépésnél minden alkalommal kezet fertőtlenítenek, a megszokott kézfogást mellőzni fogják, továbbá a család a saját feszületét tegye az asztalra, és azt csókolja majd meg tisztelete jeléül – osztotta meg a betartandó szabályokat. Az utcák szerinti beosztás elérhető a plébánia Egyházközségi Apostol kiadványában, továbbá a Dkjozsef.blogspot.com weboldalon. Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia főesperes-plébánosa is megerősítette, ugyan kevesebb létszámú ember fogja segíteni a házszentelést, de lényegi változások nem lesznek a korábbi évekhez képest. „Négy nap alatt hat csoporttal fogjuk meglátogatni a híveket, és megszentelni a hajlékokat. Az utcák szerinti beosztás programjának elkészítése még folyamatban van, hamarosan közöljük a Szentágoston.ro honlapon” – mutatott rá Bálint Emil.
Érseki házszentelés online közvetítéssel „Január 10-én, Urunk megkeresztelkedése ünnepén, délben 12 órakor a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldalán, valamint a Templom.ro oldalon követhető online módon a házszentelés, amelyet személyesen fogok elvégezni. Ugyanolyan formában fog történni, mint húsvétkor a barka- és ételszentelés” – írta Kovács Gergely érsek körlevelében, a dokumentum az érsekség honlapján található. Mint a levélben szerepel, akik így szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a szenteltvízzel, és a Krisztushoz való tartozásunk jeleként csókolják meg a szent Keresztet. Amint a katolikus lexikonban a házszentelésről szerepel, vízkereszt napján, január 6-án, illetve vízkereszt hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat.
Az ajtó szemöldökfájára krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit. Más értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűje: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).
www.kronikaonline.ro