Kovács Gergely: legyünk a remény jelei a nehéz helyzetben

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_kovacs-gergely_husvetvasarnap.jpgLegyünk a feltámadt Jézus Krisztus tanúi a mindennapokban, legyünk a remény jelei a nehéz helyzetekben – fogalmaz húsvéti üzenetében Kovács Gergely, a római katolikus egyház gyulafehérvári érseke.

„Húsvét reggelén Mária Magdolna üresen találja a sírt. Azonnal elfut Péterhez és Jánoshoz: »Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hová tették!«. Mária Magdolna egyszerűen annyit ért meg, hogy Jézus teste eltűnt. Péter és János is az üres sírt látják, de Jánosnak ennyi elég: látta és hitt” – jegyzi fel az evangélium. Ugyanazt látják, de nem ugyanazt értik belőle – fogalmaz ünnepi biztatásában a gyulafehérvári érsek. 
„Napjainkban sincs ez másképp. Ugyanazt a történést, ugyanazt azt az eseményt sok vagy többféleképpen lehet érteni. Értelmezhetjük úgy, hogy valamit elveszítettünk, valamit elvettek tőlünk, de a hit szemével megláthatjuk benne azt a lehetőséget, amit felkínál általa az Úr számunkra. Akár a koronavírus-járványban is. Az üres sírnál álló megrémült asszonyoknak azt mondja az angyal: »Ne féljetek, ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek.
Feltámadt, nincs itt.« Itt van a baj, a keresztre feszített Urat keresik, ezért éri csalódás őket, János apostol kivételével. Hiszen Jézus nem egy ízben elmondta övéinek, hogy halálra ítélik és keresztre feszítik, de harmadnap feltámad. Ha megértették Jézus szavait, ha hittek neki és benne, akkor harmadnap nem a feltámadás jeleit kellett volna keresniük? Engem mi vezet az üres sírhoz? A halott Jézus testének eltűnése miatti aggódás, vagy a feltámadás örömhíre? Mérhetetlen különbség van a két indíték között. Ne keressük az élőt a holtak között! Legyünk a feltámadt Jézus Krisztus tanúi a mindennapokban. Legyünk a remény jelei a nehéz helyzetekben. Éljük meg teljes szívvel, örömmel és lendülettel hivatásunkat. Töltse el mindannyiunk szívét a feltámadt Krisztus öröme és békéje!”
www.szekelyhon.ro