Nem kell félteni a gólyákat a havazás miatt, mert túlélik

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_golyafeszek21.jpg"....a hideget is és a havat, esőt is jól bírják a gólyák, hiszen tollazatuk vízhatlan réteget képez a testükön, így nem áznak el és nem fáznak meg."

Lehet, hogy ez így igaz, de azért a jó meleg ágyunkból, gondoljunk szeretettel a gólyákra! 

A teremtett világot csodálva, 

Csaba t.
Noha lehűlt az idő és havazott, a gólyák könnyen átvészelik ezt az időszakot. Amíg van mit enniük, – és az bőven akad, – nincs ok az aggodalomra.
Sáromberkén a 2-es számú gólyakamera folyamatosan közvetíti a fészek eseményeit. Márciusban hazatért egy gólya, rá nemsokára megérkezett a társa is, már a falu fészkei tele vannak gólyákkal, bár még várhatóan fognak érkezni, a zöme hazatért – mondta érdeklődésünkre Vízi Júlia, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa.  Kedd este sűrűn kezdett hullani a hó, szerda reggel pedig az érdeklődők a kamerán keresztül láthatták, hogy a nagytestű madár hóval borított fészekben ül. Olvasóink közül többen is jelezték, hogy érdekli őket a madarak sorsa és az, hogy miképpen lehetne segíteni rajtuk. Vízi Júlia elmondta, semmi ok az aggodalomra: a hideget is és a havat, esőt is jól bírják a gólyák, hiszen tollazatuk vízhatlan réteget képez a testükön, így nem áznak el és nem fáznak meg. 
Ami az élelmet illeti, azt is találnak már bőségesen. „Kint voltunk Sáromberkén és mi is meggyőződtünk, hogy esznek. Kígyót, békát, halat ettek – magyarázta a Székelyhonnak az egyesület munkatársa, aki azt is elmondta, hogy az egyedek sorra ülnek a tojásokon, így mindegyiknek van lehetősége táplálékszerzésre. Arra a kérdésre, hogy a tojások megbírják-e hidegebb időszakot, a madártani szakember elmondta, ez attól függ, hogy a gólyapár mennyire gondoskodó, van-e már tapasztalatuk, és tudják-e, hogy melegben kell tartani azokat. A fészket sem kell félteni, hiszen a madarak a megnedvesedett szénát, amivel kibélelték lakóhelyüket, folyamatosan cserélik, szárítják.
www.szekelyhon.ro