Szeptemberben avatják boldoggá Stefan Wyszyński bíborost

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_StefanWyszynskibiboros.jpgSzeptember 12-én avatják boldoggá Stefan Wyszyński lengyel bíborost Varsóban, miután az eredetileg tavaly júniusra tervezett ceremóniát a koronavírus-járvány miatt elhalasztották – közölték április 23-án Ferenc pápa döntését a varsói főegyházmegye honlapján.

A hírt Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek külön közleményben jelentette be.
„Örömmel jelenthetem be, hogy Ferenc pápa határozata alapján Stefan Wyszyński bíboros valamint Róża Maria Czacka nővér boldoggá avatására 2021. szeptember 12-én kerül sor Varsóban, 12 órakor.
A szeptemberi ünnepi szertartáson Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa képviseli majd, és ő hirdeti ki a boldoggá avatás dekrétumát.
Ismét megkezdi működését a Szervező Bizottság, amely hamarosan nyilvánosságra hozza a boldoggáavatási szertartással kapcsolatos részletes tudnivalókat.
Ferenc pápának hálásan köszönöm a boldoggá avatás dátumának kijelölését. A hívőket arra kérem, imádkozzanak, hogy Isten Szolgái, Stefan Wyszyński bíboros és Róża Maria Czacka nővér boldoggá avatása áldott gyümölcsöket teremjen” – zárul a varsói érsek közleménye.
A volt lengyel prímással együtt aznap Róża Maria Czackát (1876–1961) is boldoggá avatják. A lengyel apáca 22 éves korában elveszítette látását. Saját vaksága indította arra, hogy elsősorban sorstársaival foglalkozzon. A Varsó melletti Laski faluban ma is működik vakok és gyengénlátók számára alapított intézete. A II. világháború idején Laski a lengyel ellenállás egyik központja volt. A varsói felkelés idején itt szolgált a Honi Hadsereg katonai lelkészeként Stefan Wyszyński.
Ferenc pápa 2019 októberében, harminc évig tartó boldoggáavatási eljárás után nyitotta meg az utat Wyszyński bíboros boldoggá avatása előtt, elismerve egy, az ő közbenjárására történt csodát.
A szellemi jelentőségét tekintve Mindszenty József hercegprímással gyakran párhuzamba állított, a lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számító, a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben elsőrendű szerepet betöltött Stefan Wyszyński 1901-ben született. 1948-ban lett Varsó és Gniezno érseke, Lengyelország prímása, 1953-ban avatták bíborossá. 1981-ben Varsóban hunyt el, három héttel a lengyel pápa, II. János Pál elleni sikertelen merényletet követően.
Wyszyński viszonyítási pont volt a Katolikus Egyház és a kommunista rendszer közötti kapcsolatok, valamint Lengyelország történelmi eseményeinek alakulásában a hidegháború időszakában. Az Egyház és az állam viszonyában taktikai okokból személyesen felvállalt bizonyos engedményeket, viszont nem tűrte el a rezsimmel együttműködő békepapok tevékenységét, kiállt az ellenzék, a sztrájkoló munkások követelései mellett, kereste a feszültségek feloldásának lehetőségeit.
1950-ben, annak reményében, hogy sikerül megállítani az Egyház ellen irányuló sztálinista megtorlást, Wyszyński prímás aláírt egy, a kommunista állam és az Egyház viszonyáról szóló megállapodást.
1953–56-ban internálták. Abban az időszakban dolgozta ki a nemzet szellemi megújulásának programját, amelyet az ’50-es évek végétől a lengyel katolikusok el is kezdtek megvalósítani. 1956-ban, az akkori átmeneti politikai enyhülés időszakában Wyszyński egy újabb, az Egyház számára engedményeket tartalmazó megállapodást írt alá az akkori lengyel kormányfővel, Władysław Gomułkával.
Emlékezetesnek számít az 1978-as pápaválasztás utáni jelenet, amikor az akkor 77 éves Wyszyński bíboros a Szent Péter téren térdre borult az ő hozzájárulásával frissen megválasztott II. János Pál előtt, aki a pápai trónusról felugorva elébe sietett, és átkarolta a lengyel egyházi vezetőt.
Stefan Wyszyński bíboros Miatyánk című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.
Fordította: Koncz Éva
Forrás: KAI.pl, MTI
Fotó: Konferencja Episkopatu Polski

Magyar Kurír