A nagyvilág magyarságát képviselik a csíksomlyói búcsúra érkezett lovas zarándokok

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_lovaszarandokok21.jpgA IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevőit köszöntötték Csíkszeredában péntek délután, ezt követően átadták nekik a Hargita megyei és a csíkszeredai önkormányzat megáldott imaszalagjait. Az eseményen elhangzott, noha bizonyos korlátozásokkal szervezhető meg idén a pünkösdi búcsú, a nagyvilág magyarsága mégis együtt ünnepel. 

A péntek reggel Tusnádürdőről indult lovas zarándokok, többek között a Marosszékről és Udvarhelyszékről érkező lovas zarándokokkal kiegészülve a csíkszeredai Kossuth Lajos utcán vonultak fel, ezt követően a megyei tanács épületének bejárata előtt köszöntötték őket a megye és a városi elöljárói. Lóháton Csíksomlyóra Elindultak Tusnádfürdőről péntek reggel a IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, közöttük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A zarándokok két alcsíki községben és Csíkszeredában is megállót tesznek. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a bizonytalanság és a reményvesztettség kátyújából jelenthet kiutat a zarándokút és a zarándokalt felvállalása, az elmúlt időszak noha mindannyiunkat próbára tett, közösségünk bizonyított, a kihívások ellenére is helyt állt. Az utolsó száz méter előtt örömmel fogadunk benneteket, mert rajtatok keresztül a nagyvilág magyarsága tudott imaszalagokat küldeni – fogalmazott Korodi Attila csíkszeredai polgármester, hozzátéve, hogy a pünkösdi búcsú az erdélyi magyarság legjelentősebb keresztény ünnepe, öröm, hogy a tavalyi után, korlátozásokkal ugyan, de megszervezhető a csíksomlyói nyeregben. 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a lovas zarándoklaton, Bilibók Géza tusnádfürdői plébános áldásával péntek reggel indultak el Csíksomlyó irányába a fürdővárosból.
Lóháton Csíksomlyóra
Elindultak Tusnádfürdőről péntek reggel a IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, közöttük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A zarándokok két alcsíki községben és Csíkszeredában is megállót tesznek, majd a csíksomlyói nyeregbe érve imaszalagokat tűznek fel.
Fotó: Veres Nándor
www.szekelyhon.ro