Madéfalvi veszedelem

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_12509071_914128475372639_6112615216507691894_n.jpgA madéfalvi veszedelem 258. évfordulójáról emlékeznek meg pénteken a csíkszéki településen. A program délelőtt tíz órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Szent Anna tiszteletére felszentelt Siculicidium-kápolnában, amelyet Tamás József nyugalmazott segédpüspök fog bemutatni.

Ezt követően fél tizenkettőtől ünnepi megemlékezés kezdődik az emlékműnél. A köszöntő beszédek sorában Szentes Csaba madéfalvi polgármester, Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is hallható lesz. Idén a település ad otthont a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége éves közgyűlésének, amelyet délután tartanak.
A Siculicidium üzenete: valós erőt és egységet kell mutatni a kötelesség órájában Korpos Attila 
A madéfalvi veszedelem 258. évfordulóján, a Siculicidium-emlékműnél tartott pénteki ünnepi megemlékezésen előtérbe került a vérengzés szomorúsága, az elvándoroltak boldogulása, de a nemzeti összetartozás talán soha nem tapasztalt ereje is.
A megemlékezés első mozzanataként szentmisét mutattak be Tamás József nyugalmazott segédpüspök főcelebrálásával, a Szent Anna tiszteletére felszentelt kápolnában. HIRDETÉS A szentbeszédben a nyugalmazott egyházi elöljáró kiemelte,  joggal ítéljük el a veszedelem értelmi szerzőit, és joggal emlékezünk azokra, akik áldozatai lettek a zsarnoki hatalomnak. Ez követően az ünneplő tömeg közösen vonult át a Siculicidium-emlékműhöz, ahol a Csíkszentsimoni Fúvószenekar közreműködésével kezdődött a megemlékező felszólalások sora.
Elsőként Szentes Csaba, Madéfalva község polgármestere mondott beszédet, aki megaláztatásként jellemezte a 258 évvel ezelőtti vérengzést. Sokak számára csak a menekvés jutott, új hazát kellett építsenek. Őseink helytállása negyed évezred után is példaértékkel bír. 
Mi is együttműködés útján haladhatunk előre, hisz az alárendeltség ma is ellenállást szül – emelte ki, hozzátéve, nagy segítség, hogy az anyaország nemzetben gondolkodik, akárcsak ahogy a jó anya gondoskodik az összes gyermekéről.
Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy otthonról érkezett haza ismét Madéfalvára. Őseink szembeszálltak a birodalmi akarattal, velük szemben elfogytak a birodalom érvei. Inkább a szabadságot választották és nem lettek megalkuvók. Akik minket igába akartak hajtani, ma már sehol sincsenek. És mi mégis büszkén állunk ki a Kárpát-medence több pontján a régi szabadságunk ügye mellett – fejtette ki. Mint mondta, a magyarok és a székelyek megtanulhatták, hogy a történelem már csak ilyen. „Akik úrnak gondolják magukat, gőgösek lesznek és elbuknak. Ezzel szemben a megalázott nép, ha kénytelen is elszenvedni az igazságtalanságot, idővel igazolást nyer és megerősödve emelkedhet fel. Magyarnak lenni végre méltóságot és elismerést jelent. Ezt a megbecsülést közösen értük el. Honfitársaim, 2010 óta önök mindenben számíthattak ránk. Idén mi is számítunk önökre – zárta az államtitkár.
Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a veszedelem történéseivel kapcsolatban aláhúzta: a példastatuáló fellépés üzenete évszázadokra szólt. Új fejezet nyílt akkor a történelmünkben. Mi mindig megtaláltuk a megoldást, hogy megtartsuk azt, amit elődeinktől kaptunk. Túléltünk sok mindent, és ezért állunk ma itt. Ma sem vagyunk egyedül – emelte ki, megköszönve egyúttal az anyaország mindennemű támogatását.
Bár Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az előzetes hírek szerint jelen lett volna az eseményen, de előre nem látott elfoglaltságok miatt kénytelen volt lemondani az utazást. Képviseletében Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tartott ünnepi beszédet a megemlékezésen. A magyar haza ezen szegletében a harc sosem volt ismeretlen. A székelység védelme nélkül nekünk, beljebb élőknek esélyünk sem lett volna az ellenállásra. Önökben sokszor a jobbik énünket látjuk – fogalmazott. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a magyarok nyelvét és szabadságát elvenni akarók mind a Kárpát-medencében ásták meg sírjukat. „Ne bántsd a magyart! Lehet, hogy évtizedek múltán, de a számadás és az igazság pillanata mindig eljön. Ne feledjük sosem, hogy a múlt mártírjainak köszönhetjük jelenünket. Valós erőt és egységet kell mutatnunk mi is a kötelesség órájában – szögezte le.
Az ünnepség végén az elesettek emléke előtt koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a világi és politikai méltóságok. Az intézmények, politikai pártok, gazdasági társulások, közbirtokosságok, környékbeli önkormányzatok, illetve egyházi képviselők több mint ötven koszorút helyeztek el a Siculicidium-emlékműnél. A megemlékezés a nyugalmazott segédpüspök egyházi áldásával, illetve a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget.
www.szekelyhon.ro