Ferenc pápa beszéde

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_Ferencpapa230428.jpg„Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa” – fogalmazott a szentatya.

Novák Katalin: Isten hozta Magyarországon a béke emberét
„Isten hozta hozzánk!” – köszöntötte a köztársasági elnök Ferenc pápát az egyházfő beszéde előtt.
Szentséged akkor jött, amikor annak a legnagyobb szüksége van rá Magyarországnak, Európának – fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette: hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen Magyarországra. Őszentsége budapesti látogatása éppen az alkalmas pillanatban történik, az igazságos béke meghirdetésére – tette hozzá.
„Önben a béke emberét látjuk, hogy beszélni tud mindenkivel, akik nélkül nem lehet béke. Azt kérjük Öntől, hogy járjon el az igazságos béke érdekében” – mondta a köztársasági elnök.
Ferenc pápa: Egyre inkább „a háború szólistái” kerülnek előtérbe
Az egyházfő megköszönte Novák Katalin kedves szavait. Budapest nemcsak méltóságteljes és erős főváros, hanem évszázadok fordulópontjainak a tanúja – mondta. József Attilát idézte a pápa: itt a Dunának mely múlt, jelen és jövendő, egymást ölelik a hullámai.
„Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa” – fogalmazott Ferenc pápa.
Az egyházfő kifejtette: egyre inkább „a háború szólistái” kerülnek előtérbe. Hozzátette: a béke ügye egyre nehezebb helyzetben van.
Úgy látszik, végig kell néznünk, hogy a háború szólistái törnek utat, miközben a békét éneklők eltűnnének.  
Nemzetközi szinten az indulatok szítása jellemző, háborús inflantilizmus jellemző” – tette hozzá. Az egyházfő szerint újra fel kell fedezni az európai lelket. Mint mondta: a békés kapcsolatok fenntartását csak úgy lehet megőrizni, hogy azzal egyenértékű kreatív erőt állítunk szemben.
Hol vannak a békét szolgáló kreatív erők? – kérdezte Ferenc pápa az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Hozzátette: el kellene gondolkodni az egység fontosságán, ami nem egyformaságot jelent. „Úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége” – fogalmazott. Ferenc pápa olyan Európát lát, ami nem válik gáznemű dologgá, és absztrakt szupranaconális képződménnyé, de egyes részek sem tartják fogva az egészet.
A szupranacionalizmus az ideológiai gyarmatosítás útja. Mint az úgynevezett genderkultúra esetében” – hangoztatta az egyházfő, aki az Alaptörvényt és a magyar családpolitikát is dicsérte. Előbbiből idézett is: „valljuk az elesettek és szegények megsegítésének a kötelességét”.
Hazánkkal kapcsolatban a szentatya úgy fogalmazott: Magyarország hídépítő lehet, mert különféle felekezetek élnek együtt békében. Ferenc pápa külön szólt az anyaországon kívül élő magyarokról is.
Isten, áldd meg a magyart! – mondta beszéde végén magyarul Ferenc pápa.

www.mandiner.hu