Ferenc pápa a gazdálkodó családok tiszteletére szólít fel, akik segítik a társadalmak fejlődését

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_MEZOGASZDASZOK24.jpgKétkezi becsületes munka nélkül nem hiszem, hogy egy család, egy nép évszázadokon keresztül fen tudna maradni.... Imádkozzunk, hogy az élhetetlen értelmiség ne szippantsa be a városokban a tanyákról, a falvakról a földet ismerő, szerető emberek utolsó tagjait is...

A World Rural Forum (WRF) hálózat, mely a családi gazdálkodás és a fenntartható vidékfejlesztés érdekében tevékenykedik, március 19–21. között tartotta nyolcadik nemzetközi konferenciáját a spanyolországi Vitoria-Gasteizben. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozás nyitónapjára.
A konferencia témája ez volt: Családi gazdálkodás: Bolygónk fenntarthatósága, emellett a résztvevők kiemelten foglalkoztak az éhínség felszámolására, az egyenlőtlenségek csökkentésére és bolygónk gondozásának előmozdítására irányuló közös erőfeszítésekkel. A találkozón a kiemelkedő családi gazdálkodások vezetői, valamint kormányok képviselői, nemzetközi intézmények, kutatóközpontok, alapítványok, fogyasztói szervezetek tagjai, fiatal és női gazdálkodók vettek rész öt kontinensről. A konferencia célja az volt, hogy ösztönözze a nemzeti cselekvési tervek kidolgozását és végrehajtását a családi gazdálkodásokat támogató politikák javítása érdekében. Ezentúl a nemzetközi találkozó platformként is szolgált a hálózatépítéshez és az együttműködések kialakításához.
A pápa üzenetében méltatta a gazdálkodó családokat „a földet támogató munkájukért, valamint a tiszteletteljes és szelíd földművelésért”. A családi gazdaságok alapvető szerepet töltenek be abban, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek befogadóbbá, ellenállóbbá és hatékonyabbá váljanak, de sajnos „annak ellenére, hogy vezető szerepet játszanak népeik fejlődésében és jelentős mértékben hozzájárulnak a globális élelmiszer-termeléshez, továbbra is a szegénység és a lehetőségek szűkössége jellemzi helyzetüket”.
A pápa üzenetében rámutatott, hogy fontos figyelembe venni emberi, lelki és társadalmi szükségleteiket, valamint igényüket a technikai segítség biztosítására. A pápa hangsúlyozta, hogy „a családi vállalkozás amellett, hogy termelő egység, azt a helyet is jelenti, amelyhez az érintett emberek kötődnek, ahol úgy érzik, hogy megértik őket és értékelik méltóságukat, nem csak azért, amit termelnek vagy az elért eredmények miatt”. Ferenc pápa továbbá kiemelte, hogy fontos megerősíteni a gazdálkodók emberi kötelékeit, és tiszteletben tartani vallási hagyományaikat, kulturális örökségüket és mezőgazdasági gyakorlataikat.
A pápa felhívta a figyelmet arra az alapvető szerepre is, amelyet a nők e téren vállalhatnak: „Biztos iránytűt jelentenek családjuk számára, szilárd támaszpontot jelentenek a gazdaság fejlődésében, kiváltképpen a fejlődő országokban, ahol nemcsak haszonélvezői, hanem a haladás valódi motorjai is a társadalomban, amelyben élnek”. Kiemelte a fiatalok mezőgazdaságban betöltött kulcsszerepét is. „Az élelmiszer-termelés jövőjének igazi forradalma az új generációk képzésével és szerepvállalásuk megerősítésével kezdődik.” Hozzátette, hogy „az ajándék, amit a fiataloktól kapunk, az innovatív megoldások a régi problémákra és a bátorság, hogy ne befolyásoljon bennünket a rövidlátó gondolkodás, amely ellenáll a változásnak”.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír