A gyönyörködés benünket is szebbé, jobbá tesz!!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_tavirozsa24.jpgA nemrégiben zárult Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka vagy ritkulóban levő növényfajokat, a  védelmüket és a hozzájuk kötődő problémákat - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel. Csodaszép ez a virág, ismerjétek meg ti is jobban az MTI-n közzétett bemutató segítségével!

Az év vadvirága 2024-ben
Az internetes szavazás résztvevőinek 47 százaléka voksolt a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg 33 százalékuk a vízi rucaörömre (Salvinia natans), 20 százalékuk pedig a mocsári aggófűre (Senecio paludosus) szavazott - olvasható a közleményben.
2024-ben középpontban a vízi vadvirágok
Mint írják, ezúttal a szavazásra jelölt fajok vízi, valamint vízközeli élőhelyekhez kötődtek, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt. A fajokra a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján lehetett szavazni az egyesület együttműködő partnere, a Magyar Biológiai Társaság támogatásával. A közleményben felidézik, hogy a Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom részeként minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt.
Mit kell tudni a fehér tündérrózsáról?
A fehér tündérrózsa Magyarország úszóhínár-társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait 4 zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.
Magyarországon leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön lehet találkozni vele, valamint elszórtan - a Északi-középhegység kivételével - az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig vannak előfordulásai.
Mit szimbolizál a fehér tündérrózsa?
A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa név pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók - írják. Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Melegvízű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa - áll az összegzésben.
Forrás: MTI hírportál
www.agraroldal.hu