Meg kell állítani az elvándorlási hullámot

meneklt_0.jpgFolytatódik az elvándorlási hullám Afrika északi térségéből Olaszországba és az Európai Unióba. A Maghreb országok (Tunézia, Algéria, Marokkó) fiataljai mindig arról álmodtak, hogy a Mediterráneum északi részére érjenek – nyilatkozta Maroun Elias Lahham tuniszi püspök a Fides hírügynökségnek.

A főpásztor rámutatott: Tunéziában jelenleg társadalmi, gazdasági, politikai bizonytalanság van, miközben az ország választásokra készül. Ezért az Olaszországba érkezett fiatalok kihasználták ezt a helyzetet, amikor a rendőrség kevésbé folytat ellenőrzéseket, és sikerült átjutniuk a Mediterráneum északi oldalára. Egy ideje már létezik a jelenség, de most jóval nagyobb méreteket ölt az országban kialakult instabilitás miatt – emelte ki nyilatkozatában Maroun Elias Lahham.
Az elvándorlási hullám megállításának lehetőségéről szólva a tuniszi püspök kiemelte: az új kormánytól függ majd, hogy több munkalehetőséget kínál-e az országban, ahol 14 százalékos a hivatalos munkanélküliségi arány, de valójában legalább 20 százalékot tesz ki. Figyelembe kell venni, hogy a fiatal munkanélküliek középiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A tunéziai egyetemeken évente végző 80 ezer diplomásnak csak a fele talál munkahelyet hazájában.
Mit tehet ezzel kapcsolatban az Európai Unió? – vetette fel a kérdést Lahham püspök. Utalt a hírre, hogy az EU 258 millió euró támogatást nyújt Tunéziának fejlesztési tervek megvalósítására. Ezáltal a tunéziaiak megsegítésén túl Európa védelmezi magát a bevándorló áradattól, amellyel Olaszország és az Unió is nehezen küzd meg. A tuniszi püspök végül kijelentette: világos, hogy Olaszország nem tud mindenkit befogadni. A megoldás útja tehát a jelenség ellenőrzésén keresztül vezet, amelyet a Maghreb országok fejlődése érdekében végzett együttműködés jelenthet. Meg kell győzni a fiatalokat, hogy maradjanak hazájukban, és segítsék fejlődését – zárta a Fides missziós hírügynökségnek adott nyilatkozatát Maroun Elias Lahham.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 17. szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A békeszerető Szent Ferenc

A békeszerető Szent Ferenc is elindult – igaz, fegyver nélkül, üres kézzel –, hogy megtérítse Szaladin szultánt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube