A család eltűnésével a nemzet is meghal

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_szenegeto_b.jpgNem a házasság van válságban, hanem az ember. A férj, az édesanya, a gyerek, a szülő fogalma az, ami igazán válságot él át – ezekkel a szavakkal indította előadását a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban péntek este Szénégető István. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye családpasztorációs lelkésze Nemzetünk alapja a család, jövőnk záloga a gyermek címmel tartott előadást a nagyszámú érdeklődőnek.

A közel egy órás prezentáció során a lelkész a házasságot befolyásoló tényezőkről, az egyháznak a házasság szentségéhez történő viszonyulásáról, illetve a házasság intézményének megmentéséhez elvégzendő feladatokról beszélt.
Az első témakörrel kapcsolatban elmondta, a házasságot negatívan befolyásolja többek között az állandó társadalmi instabilitás, az ehhez kapcsolódó kiszámíthatatlanság. Ugyanakkor rossz hatással van az individualizmus, hiszen „az individualista gondolkodás megveti a házasságot”. A családpasztorációs lelkész néhány érdekes adattal is szolgált: a németországi fiatalok negyven százaléka nem akar családot, és ami még meghökkentőbb, a berlini halottak mintegy harminc százalékát nincs, aki eltemesse.
Szintén problémaként jelenítette meg a generációk szétválását. Azaz, hogy a nagyszülők egyre jobban elmagányosodnak, a szülők reggeltől estig a kenyérkereséssel vannak elfoglalva, a gyerekek nevelésének feladatát pedig, jobbik esetben, a tanintézmények látják el. „Azt a társadalmat, amely az idősek bölcsességét elutasítja, nem lehet akként nevezni” – említette az atya.
Szénégető szerint szintén a házasság intézményének hanyatlásához vezetett a női ideálnak a torzulása is. Hiszen a nő karriert épít, szétválasztva a nőiességet az anyaságtól. Szintén problémát jelent a családi és vasárnapi, illetve az ünnepi rítusok eltűnése. „Sokan már nem is tudják, sokszor hatalmas lelki békét jelent egy szép, a család kötelékében eltöltött vasárnapnak az átélése” – fogalmazott. Az előadó hozzátette, különösen fájdalmas az, hogy Romániában évente közel 110 ezer abortuszt jegyeznek, az anyaországban ez a szám meghaladja a 45 ezret. Ebben a kontextusban pedig kimondottan szomorú, hogy nagyon kevés az örökbefogadás, noha a statisztikák szerint minden ötödik házaspár meddő. „A házasság szentségét nem lehet Jézus Krisztus nélkül értelmezni” – hívta fel a figyelmet a családpasztorációs lelkész, mondván, a keresztény életforma létfontosságú a családok életében.
A családpasztorációs lelkész néhány feladatot is megfogalmazott, amelyek elvégzésével megmenthető a házasság intézménye. Ilyen például a családi életre nevelés, már iskolás kortól, a tisztaságra nevelés eszközeként az együttélések és próbaházasságok gyors beszüntetése. Fontos teendőként említette a jegyes kurzusok megszervezését, illetve a plébániák, templomok, liturgiák családiasabbá, családbaráttá tételét, és persze, a nagycsaládok támogatását.
Az atya egyúttal a vészharangot is megkongatta. Először is kiemelte, nincs Romániának egy erős, egységes, keresztény, ökumenikus érdekvédelme, ezért hozhatnak a mindenkori kormányok annyi családellenes intézkedést. „Erdélyben, ha nem jön létre egy olyan népesedési kerekasztal, amely konkrét lépéseket is eszközöl ebben a témában, csak sokkal rosszabb lesz” – hallhattuk Szénégető Istvántól, aki ennek nyomatékosításául megjegyezte, „Kolozsváron nem tudjuk leleplezni a Mátyás-szobrot!”
Rédai Botond

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 17. szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A békeszerető Szent Ferenc

A békeszerető Szent Ferenc is elindult – igaz, fegyver nélkül, üres kézzel –, hogy megtérítse Szaladin szultánt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube