Összefogásból jeles

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_segelykoncert-lacikaert.jpgTalán a szervezők, de még az érintettek elképzeléseit is fölülmúlta a Lacikáért és Mátéért szervezett csütörtök esti jótékonysági koncert sikere. Helybéli együttesek szórakoztatták a csíkszeredaiakat, akik jó szívvel adományoztak mintegy 27 ezer lejt a csíkszentmiklósi Grosu Lacikának és a somlyói Csiszér Máté-Balázsnak.

 

 

A Csíki Anyák Egyesülete és a Mini Jazzfesztivál Egyesület szervezte jótékonysági koncertsorozat keretében a legkisebbeket kora délután a MeseHetes együttes szórakoztatta, majd a felnőttek vették át a terepet, akik ugyan visszafogottabban, mint a kicsik, de jól érezték magukat a Role, a Party Cover Band és a Tündérground fellépésén.
Remélem, a fiam járni fog
A szórakozás mellett az adományozáson volt a hangsúly, hiszen két gyermeken segíthettünk. A csíkszentmiklósi Grosu Lacika szülei társaságában egész késő estig részt vett a koncerten, érdeklődve figyelte a körülötte zajló eseményeket. A hét éves gyermek tavaly ősszel egy szerencsétlen autóbaleset nyomán szenvedett olyan súlyos sérüléseket, hogy azóta sem tud járni, beszélni. Most rehabilitációs kezelésre készül Zalaegerszegre, a napokban indul a nagy útra. Megvan már az útlevél, még csak az orvosi papírokat kell magyar nyelvre fordítani – újságolta édesanyja. Az indulásig a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központba járnak, ahol Lacika nap mint nap új dolgokat tanult. „El sem tudom hinni, hogy ennyien összefogtak, kimondhatatlanul jó érzés, köszönöm mindenkinek. Jelen pillanatban két hónapos kezelésre elegendő pénzünk van, és még vannak visszajelzések további adományokra, így meglehet, hogy három hónapot tud majd a zalaegerszegi kórházban tartózkodni. Reméljük, hogy három hónap múlva Lacika a lábán jön haza” – mondta könnyeivel küszködve Grosu Ibolya. Egyébként Lacikának ajánlja fel az április 9-én, szombaton 18 órától a Nagy István Művészeti Líceum aulájában tartandó koncertje bevételét Bagdi Bella életmód-tréner és mantra-énekesnő is.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_segelykoncert-lacikaert-23.jpgMáté szülei (középen) a szervezőkkel
Jó volt érezni az összetartozást
Jól érezte magát az ismert rajzfilmdalok akkordjai hallatán az üvegcsontúsággal született Csiszér Máté-Balázs. A közel három éves apróságnak szüksége van az összefogásra, hiszen bár az orvostudomány jelenlegi állása szerint betegsége gyógyíthatatlan, gyógyszeres kezeléssel, sebészeti beavatkozással úgymond javítani lehet az életminőségén, és tulajdonképpen csak ezzel van esélye, hogy lábra álljon, járjon. Máté szülei teleszkópos rúd beültetésében reménykednek, és ahhoz, hogy az orvosi beavatkozásra sor kerülhessen, nem csak a teleszkópos rudat kell megvásárolják, hanem a beültetéshez szükséges eszköztárat is.
„Nagyon élvezte Máté a MeseHetes koncertet, énekelt, táncolt. Mi is nagyon jól éreztük magukat. Megható volt azt tudni, hogy ennyi ember Mátéra gondolt és mellénk állt. Jó volt érezni az összetartozást” – reagált a csütörtökön történtekre Lázár Cecilia. Máté édesanyja egyben hálás szívvel mondott köszönetet az együttérzésért, az adományokért, a biztatásért. Április 19-én délután öt órától a Csíki Játékszín két színésze, Fekete Bernadetta és Bodea Tibor adja elő a Szakszervezetek Művelődési Házának kamaratermében Ingmar Villqist kortárs lengyel drámaíró Helver éjszakája című darabját. Az előadás bevételét a két színész Máténak ajánlja fel.
Jót tenni, tényleg jó
Grosu Lacikának és Csiszér Máté-Balázsnak több síkon is folyt a gyűjtés az elmúlt napok során. A csíkszeredai Albert-házban, a csíki anyák találkozóhelyén például 506 lej gyűlt össze az anyukák részéről – mesélte Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke. A csütörtök esti koncerten 4860 lejre adtak el jegyet. Emellett lehetőség volt kisebb-nagyobb összeget adni az erre előkészített dobozokba. A Lacikának előkészített dobozba 4697,55 lej, a Mátééba pedig 3693,5 lej gyűlt. Ugyanakkor a bejáratnál egy közös dobozba is lehetett adományokat tenni, itt 1797 lejt számoltak össze. A koncertet megelőzően a tanintézményekhez is kiküldték az összefogás dobozát, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig gyűjtöttek összesen 11.761,14 lejt. De nem csak pénzt küldtek a diákok a két gyermeknek. Mint Tiboldi Bea mesélte, volt a dobozban játék, édesség, fénykép, de még levél is. A Csíki Anyák Egyesületének elnöke egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik fáradtságot félretéve, önzetlenül tettek azért, hogy e nagyszabású rendezvény sikeres legyen.
D. Balázs Ildikó