Vallási újjászületés követi a katasztrófát

Olmes Milani, Tokióban élő brazil szkalabriniánus misszionárius a Fides hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy igazi vallásos ébredés tanúja a természeti és nukleáris katasztrófától sújtott országban. Megjegyezte: „ebben a materialistának tartott, kifejezetten a termelésre, profitra törekvő országban most egyértelműen látható az imádsághoz és a lelki értékekhez való visszatérés.”

A statisztikák szerint a japánok 86 százaléka nem hisz semmiben. Most azonban megállnak imádkozni a buddhista és sintoista szentélyeknél. Mindenki imádkozik, a hadsereg önkénteseitől kezdve a szökőár miatt szenvedőkig. Milani elmondta, hogy a katolikus templomokban is sok emberrel találkozik, akik nem katolikusok, mégis megállnak imádkozni. Hangsúlyozta, hogy a társadalmi kapcsolatokat eddig uraló túlzott individualizmussal szemben előtérbe került a testvériség, a szolidaritás.
Kijelentette: „sokan egyértelműen állítják, hogy a tragédiának komoly hatása lesz az ország társadalmára, a japánok nyitottabbak, készségesebbek lesznek mások, az idegenek felé is.” Meghatja a lakosságot, hogy az ellenségesnek tartott országokból is milyen sok segítség érkezik: Kína, Dél-Korea is támogatja Japánt, Észak-Korea rendelkezésre bocsátotta vízkészleteit. A misszionárius szerint éppen ez az a jó, ami a tragédiából születik meg: megtanuljuk testvérként látni a többieket.
A Fides hírügynökség kérdésére, vajon ebben a közegben több lehetőség lesz-e evangelizációra, Milani azt válaszolta „a keresztény hit mindig idegen hit marad az országban, nehéz lenne ledönteni ezt a korlátot. Ám most megnő a különböző vallások hívei közti együttműködés, egyre jobban tudatában lesznek annak, hogy a társadalom java érdekében szükség van erre.”
A japán katolikus egyház a lakosság 0,7 százalékát teszi ki. Ez a kicsi egyház nagyon sokat tesz napjainkban az áldozatokért, befogadja a szökőár károsultjait, és a japán Caritason keresztül támogatja a Szendaiban létrehozott elsősegély-központot.
***
Alátámasztja ezeket a gondolatokat egy Fukushima közelében élő magyar internetes naplója, amelyben részletesen beszámol a helyzetről. A Napkeleti kincseim blog szerzője érzékletesen írja le az átalakuló emberi kapcsolatokat: „Az érintés fontossága megnő. Japánban idegenek között nem szokás a kézfogás, az átkarolás, átölelés, simogatás pedig egyenesen elképzelhetetlen. Itt, most nem az.”
Magyar Kurír
(tzs)

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 17. szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A békeszerető Szent Ferenc

A békeszerető Szent Ferenc is elindult – igaz, fegyver nélkül, üres kézzel –, hogy megtérítse Szaladin szultánt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube