Ismét megnyílt a budai Víziváros lorettói kápolnája

loret_0.jpgMájus 1-én, a vasárnap esti 6 órás szentmise keretében nyitották meg a budai (Batthyány téri) Szent Anna-templom felújított lorettói kápolnáját.

A május 1-jén bemutatott ünnepi szentmisén Szabó Ferenc SJ mondott szentbeszédet. Ideiglenesen a felújított kápolnában helyezték el a szomszédos budavári Mátyás-templom lorettói kegyszobrát, valamint egy „Fekete Madonnát”, amelyet Kollonich Lipót győri püspök adományzott a budavári jezsuitáknak 1688-ban. A kegyszobor – a Budavári Nagyboldogasszony plébánia jóvoltából – május folyamán is a vízivárosi lorettói kápolnában marad.
Az ünnepséget a lorettói litánia zárta.
A kápolnát, amely Szűz Mária názáreti házának stilizált másolata, eredetileg 1749-ben hozta létre a Víziváros akkori jezsuita plébánosa, Reck József.
Az utóbbi évszázadban eltűnt a berendezése; húsvéti szentsírként, karácsonyi betlehemként, alkalmi kiállítótérként és raktárként használták. Felújítása 2010 őszén kezdődött, és ez év januárjában ért véget. Megtalálták és Burits Oktávián tervei szerint helyreállították a lorettói kápolnák jellegzetes elemeit: a téglaborítást, illetve a téglát imitáló falfestést és a falfülkéket. Az elveszett kegyszobor helyére a Brünni Madonna-kegykép másolata került (amely a XVIII. század óta a templom tulajdona); a szentélyben szembemiséző oltár épült – szerepel Koltai András beszámolójában.
Magyar Kurír