Néha a bürokrácia miatt nem lehet segíteni egy gyereken

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_gyerekek-birok.jpgGyermekbarát igazságszolgáltatást akar a kormány - hangzott el egy budapesti konferencián. Az ombudsman pedig a gyerekek egészségvédelmére koncentrál ebben az évben. Magyarországon nincs önálló gyermekjogi biztos, ezért az általános ombudsman vizsgálja a gyerekek jogainak érvényesülését.

 

 

Idén tíz olyan ombudsmani vizsgálat is indult, amely a gyermekjogokra fókuszál. Áttekintik az iskolaorvosi és a védőnői rendszert, az iskolaétkeztetést, a gyermekpszichiátria helyzetét és ismét vizsgálódnak a gyermekbántalmazás témakörében.
Lux Ágnes, az ombudsmani hivatal projektvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy egy európai vizsgálat szerint minden ötödik gyermeket érint a szexuális bántalmazás. Szabó Máté ombudsman azt mondta, sokszor a bürokrácia miatt nem tudnak segíteni egy-egy gyermeken. Emlékeztetett az éhen halt csecsemőre, akinek a családját több tucat hatóság felkereste, mégsem tudták megmenteni a kicsit. Ezért is fontos, hogy feltárják a szabályozás hiányosságait.
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter többi között arról beszélt, hogy számítanak az ombudsmani hivatal segítségére. A kormány ugyanis elsődleges feladatának tekinti a gyermeki jogok védelmét. Ezért is hozott számos olyan intézkedést, amely a családok megerősítését szolgálja. Beszélt arról is, hogy fontosnak tartja a gyermekbarát igazságszolgáltatás megerősítését. Mert - mint mondta - ha egy gyermek áldozta lesz egy bűncselekménynek, nem szabad hagyni, hogy áldozta legyen a büntetőeljárásnak is. Azaz nem szabad, hogy a büntetőeljárás, a nyomozás és a bírósági eljárás traumát okozzon nekik.
A miniszter abban kérte a szakemberek segítségét, hogy a gyermek áldozatok védelmére európai szinten is oda tudjanak figyelni. Hozzátette: Magyarország az Európai Unió soros elnökeként hangsúlyosan foglalkozik a gyermekjogokkal, bízik abban, hogy Lengyelország folytatja ezt a munkát.
Krónika
Király Erzsébet