Erdély csodái

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Torocko_2006/viewsize/1440_b.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Torocko_2006/viewsize/1440_b.jpg'

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_8508871_nagy.jpg1440_b.jpgKülönleges körutazás Székelyföldön a Magyar Nemzeti Fronttal onnan, ahol kétszer kel fel a Nap, az ezeréves templomokon át 1000 székely leányig

 

 

Indulás: június 29. reggel 7 óra Budapest, Nagyvárad tér

1. nap - szerda Az odautazás során megállunk Erdély kapujában a Királyhágón. Bánffyhunyadra érve megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb középkori kazettás mennyezetű erődtemplomát, Kolozsváron pedig a felújított Mátyás szobrot, Mátyás királyunk szülőházát és a monumentális méretű Szent Mihály templomot, amely Erdély második legnagyobb temploma. A késő délutáni órákban érkezünk Torockóra, ahol a szálláshelyek elfoglalása után a helyi Néprajzi Múzeumban megtekintjük a világhírű torockói drágaköves népviseletet. Vacsora után egy könnyű nyáresti sétával zárjuk a napot. Elszállásolás vendégszerető családoknál.

2. nap - csütörtök Kirándulás Torockó környékére. Első helyszínünk a XIII. században épült Torockószentgyörgyi vár, ezután megnézzük Verespatakot, az aranybányászat által felvirágoztatott és elpusztított bányászvárost. Dél felé indulva érjük el a Bucsony melletti híres természeti érdekességet, a Detunátát, 400 méter hosszan elnyúló bazaltfüggönyével. Továbbutazva megnézzük Nagyenyedet, az erdélyi iskolázás egykori fellegvárát, és az Aranyos patak mentén térünk vissza Torockóra, ahol a vacsoráig szabad program keretében fedezzük fel a világörökség részeként számon tartott bányászvároska kincseit: a Kárpát-medence legrégebbi parasztházát, a 270 éves felülcsapós kerékmalmot, a Tűzoltó Egylet XIX. századbeli vízpumpáit, a Sárkányos Házat, a házakban a színes festésű bútorokat. Szállás az előző estén elfoglalt helyeken.

3. nap – péntek Indulás Székelyföldre a Torda – Radnót – Dicsőszentmárton – Medgyes – Segesvár – Székelykeresztúr – Csíkszereda útvonalon. Útközben megnézzük a Tordai hasadékot és Berethalom soktornyú erődtemplomát is, Segesvárnál tisztelgünk Petőfi emléke előtt, Bögözön a Szent László legendás festett templomot, Székelyudvarhelyen Erdély egyik ezeréves kerektemplomát, a Jézus Kápolnát csodáljuk meg. Estére érjük el a Csíkszeredától 10 km-re lévő szálláshelyünket, Csíkszentmártont, ahol bőséges vacsorával és vetett ággyal várnak a székely családok.

4. nap – szombat Az 1000 Székely Leány Napja. Reggel indulunk Csíkszeredára, ott gyülekezik az ünnepi menet, hogy közös vonulással érjenek fel a csíksomlyói nyeregbe, ahol a székely fiatalság színe-java ropja azt az erőt és szabadságot sugárzó táncát, amelyet őseitől örökölt fekete-piros viseletével együtt. Ezt a székely népviseletet hivatott megőrizni a minden évben megtartott ünnepség, büszkeséget és összetartozást sugallva Erdély népének. A hegyre vonuláskor a kegytemplomba betérve hódolunk Babba Mária előtt, megcsodálva a Napba Öltözött Asszony hársfából faragott kétméteres szobrát. Ebédünket a hegyen költjük el, az erdő alján tüzet rakva, szabadtéri kolbászsütögetés, jófajta házikenyér és savanyúság lesz a nomád menü, csíki sörrel leöblögetve. Délután érünk vissza a városba, ahol bemegyünk a különlegesen szép csíkszeredai Makovecz templomba, amely méltó utóda ősi magyar vallásunk kerektemplomainak. Este visszatérve Csíkszentmártonba egy kerti mulatság keretében háromfogásos ünnepi vacsorával és éjfélbe nyúló muzsikaszóval várnak székely vendéglátóink, hogy ne feledjük el egyhamar az itt töltött napokat.

5. nap – vasárnap Indulás haza. Útközben megállunk Székelylengyelfalván, megtekintjük Orbán Balázs szülőházát, egykori birtokán Szejkefürdőn székelykapukkal körülvett sírját, és a tavaly felállított Székely Kálváriát. Következő megállónk Farkaslaka, ahol Tamási Áron emlékét idézzük, itt lehetőség lesz székelyföldi emlékek, ajándékok vásárlására is. Az esti órákban érkezünk haza az indulási helyre.

A hosszabb utazások alatt idegenvezetőnktől, Gondos Bélától érdekes előadásokat hallhatunk Erdély történelméről, épített örökségéről, az erdélyi szászok, örmények világáról. Ifj. Tompó László irodalomtörténész pedig az elhallgatott erdélyi irodalom titkaiba avat bennünket, a megállóhelyeken a magyar költészet helyszínhez kapcsolódó gyöngyszemeit adja elő. Utunk során Erdélyország sok apró titkát mutatjuk meg, de ez maradjon meglepetés!

Szeretettel várjuk a szépségre, a magyarság igaz történelmére, irodalmi kincsére és Erdélyország csodáira nyitott ismerős és ismeretlen barátainkat! Az utazás költsége 55.000 Ft, amely magában foglalja az utazás, a 4 éjszakai szállás, a félpanziós ellátás, az idegenvezetés, a nomád ebéd és a kerti mulatság költségeit is. Foglaló: 20.000 Ft, a fennmaradó összeget az indulásnál kérjük befizetni.

Jelentkezés telefonon: Őz Jánosné Ági 06-30-948-2480