„Hitében erős, erkölcsében tiszta és hagyományaihoz hűségesen ragaszkodó leányifjúságot akarunk, akikből később családanyák lesznek” – Boros Károly esperes-plébános

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_eszln_plakat-k.jpgEttől az évtől egyesületünk felzárkózik a szervezői munkák mögé, és nemcsak csoportként igyekszünk helyt állni a piros-feketés székelyruhás ünnepségen, hanem oltalmat, pihenést, szolgáltatást is nyújtunk az érintetteknek a csíksomlyói Nyeregben.

 

 

Szombaton, július 2-án 80-ik alkalommal szervezik meg az Ezer Székely Leány Napját.
Ez a jubileumi ünnep az elindítója egy újabb hagyománynak körünkben, amikor is a pünkösdi búcsú mintájára, szolgálatot vállalunk a CsAkEgy sátorban, és várjuk a kicsinyeiket megetetni, tisztába tenni vágyó anyukákat, szülőket, nagyszülőket, de szívesen fogadjuk a megpihenni, eső elől félrehúzódni vágyó személyeket is. Az Élő Erdélynek köszönhetően, 6*8 méteres sátorban talán még Berecz András is közénk jön verset, éneket mondani. Az eső nem áll a hangulat elibe:).
9.00 órakor a CsAkEgy tábla alatt gyűlekezünk a Szabadság téren (köszönet az ötletért Mezey Virágnak, a grafikát pedig Mezey Ildikónak), majd a 9.30 órától kezdődő közös táncon veszünk részt kicsik, nagyok egyaránt. Ezután gyalogosan, vagy ki-ki autóbusszal, a Kossuth utcáról indulva, Márton Áron utcáról a Szék útjára kanyarodunk, és felvonulunk a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol 11.00 órától szentmisét hallgatunk, innen pedig felvonulunk a Nyeregbe.
15.00 órától lép színpadra a legszebb és legeredetibb népviseleteket kiválasztó viseletmustra kiértékelésekora híres Kallós Zoltán néprajzkutató, majd 16.30-tól Berecz András ének- és mesemondó előadását láthatjuk. A Kossuth-díjas előadóművész minden bizonnyal mosolyt varázsol a közönség arcára, és emlékezetes élményt nyújt.
A rendezvény ideje alatt kézműves kiállítás és -vásár is zajlik a csíksomlyói Nyeregben, de a gyerekek – és nemcsak – régi, hagyományos mesterségekkel is megismerkedhetnek, láthatják majd munka közben többek között a fafaragót, a patkókészítőt, a kosárfonót, a kőfaragót, a zsindelykészítőt is.
Természetesen nem marad el a közös játék és tánc, sem pedig az esemény különös színfoltja, az összesereglett székely leányok megörökítése a közös fotón.
Ebben az évben is díjazásra kerül az Ezer Székely Leány Napján népviseletben részt vevő legnépesebb település, amelyet a szervezők a Sándor Attila székelyudvarhelyi faszobrász által készített eskető székpárral jutalmaznak. Az aranykaput idén a csíkszentlélekiek készítik, hiszen tavaly ők nyerték el a legnépesebb település „díját”.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csakegy-k.jpgA gálaműsort 18.30 órától tekinthetjük meg, majd ha az idő is engedi, a még jelenlévők 20.00 órától táncolhatnak együtt.
Fontos tudnivaló, hogy a szervezők 800 férőhelyes sátorral készültek eső esetére, tehát a hangulat ázásmentes lesz. Gyerekeknek gumicsizma, esőkabát, meleg- és csereruha kötelező! Az autóbuszok menet a Szabadság-tér Raiffeisen Bank oldaláról indulnak 10.00 és 13.00 órák között, jövet 16.00 és 20.00 órák között érkeznek vissza a Szabadság térre. Az autóbuszok a fent említett időszakokban az utasok számának függvényében indulnak.
A családanyák kijönnek gyerekeikkel, a leányifjúsággal a Mária lábához, hitet, erkölcsöt, és hagyományt hoznak és visznek magukkal!
Szeretettel várunk mindenkit, népszerűsítsétek a szép székely eseményt, majd térjetek be sátorunkba!
A szórólap letölthető innen: ESZLN_szorolap
csikianyak.ma