Kitüntették a rubinmisés erdélyi ferencest

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Antal-atya-rubin-miseje-kukullokemenyfalvan/viewsize/DSC_0494.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Antal-atya-rubin-miseje-kukullokemenyfalvan/viewsize/DSC_0494.jpg'

DSC_0494.jpgMárton Áron püspök hetven évvel ezelőtt szentelte pappá a ma 93 éves Bíró János Antalt, aki nemcsak az erdélyi ferencesek, de a Gyulafehérvári Főegyházmegye legidősebb papja is. A szerzetes szülőfalujában, Küküllőkeményfalván szeptember 17-én mutatta be rubinmiséjét.

A szeptember 17-i ünnepségen részt vevő Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet magas magyar állami kitüntetést adott át Antal atyának. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje mellett a Hargita megye által alapított Márton Áron-emlékérmet és szülőfaluja díszpolgári oklevelét is átvehette.
A ferences szerzetes az iskolák államosításáig a székelyudvarhelyi gimnázium magyar tanára volt, akit a többi százhúsz ferencessel együtt a kommunisták 1951-ben eltávolítottak rendházaikból. A gyűjtőfogházból és börtönből szabadulva 47 évig szolgált a Temesvári Egyházmegyében, az utóbbi években pedig Csaba testvér szászvárosi intézményében él. A szép kort teljes szellemi és testi frissességben megérő szerzetes ma is aktív segítője rendtársának, Böjte Csabának a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában és nevelésében.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

{zoomcat catid=1302}