Nemes célért kellemesen, együtt

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_41473.jpgSzombaton szervezték a Kötegyán–Nagyzerind közötti jótékonysági kerékpártúrát, amelyiknek az ötletgazdája a nagyzerindi gyökerű, Gyulán élő Susánszky Imre volt, de a szervezés feladatait Kötegyán, illetve Nagyzerind községek polgármesteri hivatalai vállalták fel.

Romániában a nevezési díj felnőtteknek 16, gyermekeknek 8 lej volt, ugyanez Magyarországon 1000, illetve 500 forint befizetése mellett vált lehetővé. A begyűlt pénzt a dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel. A kerékpártúra magyar idő szerint 9 órakor indult Kötegyánból, kis pihenő után 11 órakor indultak tovább Sarkadról, majd az ideiglenesen megnyitott országhatáron, a Fekete Körös partján 12.30 óra körül érkezte Nagyzerindre. A hídnál Simándi Sándor polgármester várta kerékpárral a közel 30 kilométeres túra hozzávetőleg 100 résztvevőjét – állítólag jóval többen indultak el, de feladták –, közülük a legfiatalabb Szabó Viktória II. osztályos volt. A legtöbben magyarországiak voltak, de Nagyszalontáról és Arad megyéből, is részt vett 3-4 kisebb csapat. A Körös-parton zajlott túra koránt sem volt leányálom, hiszen a nagy szárazságtól alaposan megrepedezett, egyenetlen talaj alaposan próbára tette a résztvevők erejét, ügyességét. Szabó Beáta, Koncsek Éva és Tyukodi Piroska nevelőnők szervezésében a Szent Ferenc Alapítvány simonyifalvi, ágyai és nagyzerindi felzárkóztató programjainak a résztvevői zöld ágakból díszes fogadókaput készítettek, amelyen keresztül befuthattak az érkező kerékpárosok. Mindnyájuknak a Szent Ferenc Alapítvány zászlócskáit, illetve az első háromnak egy-egy babérkoszorút adtak. Bekarikáztak a község főterére, a kultúrotthonban a tiszteletükre adott fogadáson ásványvízzel, üdítővel és fánkkal vendégelték meg a túrázókat, akik rövid pihenő, illetve egy csoportkép után visszaindultak. A begyűlt pénzösszeget tegnap reggel még nem lehetett pontosan tudni, de állítólag Kötegyánban mintegy 100 ezer forint, Nagyzerinden 150 lej körüli összeg, de a helybeli nyugdíjas klub is adományozott a nemes célra 50 lejt. Szabó Beáta, az Alapítvány vezető nevelőnője szerint a begyűlt összeget az ágyai felzárkóztatónak helyet adó Olosz Lajos Emlékház fürdőszobájának a korszerűsítésére fordítják.
Amint Simándi Sándor nagyzerindi polgármestertől megtudtuk, a kerékpártúra tulajdonképpen maratoni futóversenynek indult Kötegyán, Nagyszalonta, Sümeg, Avram Iancu és Nagyzerind érintésével, csakhogy az útfelújítás miatti torlódások túl nagy veszélyt jelentettek volna a résztvevők biztonságára.
Az első Kötegyán–Nagyzerind–Kötegyán jótékonysági kerékpártúra baleset nélkül zajlott le, a résztvevők azzal a jóleső érzéssel gondolnak majd rá vissza, hogy együtt, kellemesen karikázták egy nemes cél érdekében.
Balta János
www.nyugatijelen.com