Betegek Világnapja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_02.csiksomlyoi_szuzanya.jpgBetegek és idősek zarándoklata a csíksomlyói kegytemplomban

 

 

A ferences testvérek a Betegek Világnapja alkalmából 2012. február 11-én, szombaton a fél 11-kor kezdődő szentmise keretében tartják a betegek és idősek zarándoklatát a csíksomlyói kegytemplomban. Az ünnepi szentmisét nagyméltóságú Tamás József csíkszeredai segédpüspök celebrálja. A szentbeszédet ft. Boros Károly felcsíki főesperes, taplocai plébános mondja. A jelenlevő papság a szentmise keretében kiszolgáltatja a betegek szentségét.
A Betegek Világnapját Boldog II. János Pál pápa rendelte el 1992-ben. A világnap annak emlékére jött létre, hogy a francia Pireneusok lábánál, Lourdes-ban rőzsegyűjtés közben egy barlangnál 1858. február 11-én látomása volt Bernadett Soubirous-nak, az akkor 14 éve beteges, szegény sorsú kislánynak. A látomások ismétlődtek, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A jelenések helyén 1864-ben templomot építettek.
Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy az emberek kellő figyelmet szenteljenek a betegeknek, így is elősegítve a szenvedés megértését.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens