Több mint 60 ezer látogató a Könyvfesztiválon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_konyvfeszt2012.jpgNem érte el, de megközelítette a tavalyi 61 ezres látogatói csúcsot a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint néhány százzal volt kevesebb az idei látogatottság. A szervezet úgy véli, ez a szombati munkanappal magyarázható.

- A csütörtökön kezdődött fesztivál az idén a soros európai uniós elnöki tisztet betöltő Dánia szervezésében négy skandináv országot, s hozzájuk kapcsolódóan Finnországot hívta meg Budapestre.
Az északi írók között számos világhírű alkotó érkezett Magyarországra, például az izlandi Sjón, a norvég Jostein Gaarder, a dán Jo Nesbo vagy épp honfitársa, Janne Teller. "Minden szereplésüket hatalmas érdeklődés és figyelem kísérte, ehhez döntő mértékben hozzájárult, hogy a magyar kiadók ebben az évben is kitettek magukért, a skandináv díszvendégségre időzítve 120 új fordítás látott napvilágot" – fogalmazott a MKKE.
Emlékeztet arra, hogy "figyelem és szeretet övezte" a világhírű olasz írót, Claudio Magrist is, aki a fesztivál nyitónapján vette át a díszvendégnek járó Budapest Nagydíjat. A trieszti születésű, Közép-Európa szellemiségét egész életművében megtestesítő írót négy új magyar nyelvű kötete várta.
A fesztivál tizenkettedik alkalommal adott otthont az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, amelyre húsz ország küldte el legtehetségesebb pályakezdő prózaíróit. A magyar résztvevő Gerőcs Péter volt.
Az idei könyvfesztiválra 40 országból érkeztek írók és kiállítók, 350 kulturális program, közel 60 ezer kiállított kötet, közöttük több mint 300 újdonság várta a Millenárisra kilátogatókat. "A nagysikerű rendezvények között is különösen emlékezetes maradt Nádas Péter felolvasása, Böjte Csaba közönségtalálkozója, a skandináv krimiírók bemutatkozása" – emelték ki a szervezők a különösen sikeres programokat.
A szervezők kiemelték, a jövő évi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Olaszország, az olasz kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom lesz a díszvendég.
www.kultura.hu