Isten hozott ismét a katolikus anyaszentegyházban!

Az angliai Essexben és Kelet-Londonban eddig három egyházközség, több mint ezer hívő, ötvenhét pap és féltucatnyi diakónus csatlakozott, az amerikai Baltimore városában és környékén szintén igen aktívak a hívek és papjaik, s hírek szerint Texasban és Pennsylvaniában is már sokan döntöttek a Nagy Visszatérés mellett.

Csaknem ötszáz esztendő elteltével ugyanis, a katolikus anyaszentegyházból „kiszakadt" anglikánoknak immár világszerte megadatik a lehetőség a visszatérésre a római katolikusok közösségéhez. A Vatikán január elsején hozta létre -az Anglicanorum Coetibus kezdetű, 2009-ben született apostoli konstitúció előírásainak megfelelően- azt a struktúrát, amely előkészíti és lebonyolítja ezt a visszatérést, ezúttal az Egyesült Államokban. A Hittani Kongregáció tavaly Angliában állított fel ordinariátust, az idén januárban pedig az Egyesült Államokban is (ahol az anglikánokat episzkopálisoknak nevezik). Ez az egyik legnagyobb újraegyesítési erőfeszítése a Vatikánnak az elmúlt fél évezredben.
A szakadás sztorija közismert: VIII. Henrik, az első Tudor-házi uralkodója Angliának, megdühödött, mert VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó elválasztani őt első feleségétől, Aragóniai Katalintól (hogy elvehesse Boleyn Annát), ezért a parlament segítségével szakított a Vatikánnal, s 1534-ben az anglikán egyház fejének nyilvánította magát. Szent Péter utódai mindmostanáig sikertelenül próbálkoztak az újraegyesítéssel. XVI. Benedek az első pápa, aki eredményt mutathat fel ez ügyben. A magyarázat vélhetően abban rejlik, hogy az anglikán egyházon belül az utóbbi időkben felerősödött a morgás: sok püspök ugyanis nem ért egyet azzal, sőt, kifejezetten ellenzi, hogy nőt püspökké szenteljenek, elismerjék a homoszexualitást, és elutasítja azt is, hogy anglikán papok azonos nemű párokat eskessenek.
Az angliai ordinariátus élére tavaly három (volt) anglikán püspököt neveztek ki, az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának területén létrehozott ordinariátus élére most pedig az 59 éves, nős, háromgyermekes Jeffrey Steensont (az episzkopális egyház egykori főpásztorát) nevezte ki a pápa. Steensont egyébként 2009-ben szenelték katolikus pappá.
A katolikussá válni kívánó episzkopálisok - papok és egyszerű hívek egyaránt - március elejétől kérhetik formálisan is a csatlakozásukat, és áldoztatásukra, illetve felesketésükre várhatóan április elején, a Nagyhéten kerül sor. Az új hívek esetében azonban egyelőre még nem tisztázott (vagy legalábbis nem hozták nyilvánosságra), hogy hol imádkoznak és miséznek majd: az episzkopális, vagy a katolikus templomokban. Ha sok egyházközség „lép vissza" a római katolikus egyház kebelébe, akkor feltételezhetően egy darabig a volt (vagyis episzkopális) imaház ad otthont nekik.
„Az anglikán egyház nagylelkű, és néhány hívünknek átmenetileg helyet szorított, de híveink többsége már római katolikus templomban misézik" - Angliában Keith Newton atya, az angliai ordinariátus vezetője fogalmazott így a BBC-nek. A nős és három gyermeket nevelő Monsignore Newton - aki Anglia és Wales Episzkopális Konferenciájának püspöke - a napokban pedig, miután találkozott a Szentatyával, a „Vatican Insider" című vatikáni lapnak arról nyilatkozott, hogy a visszatérés az anyaszentegyházhoz senkinek nem okozott törést, még kevésbé gondot. A britanniai ordinariátus egy esztendejét összegezve a püspök a többi között kifejtette, hogy sok változtatáshoz kellett hozzászokniuk (hiszen például az anglikánok és az episzkopálisok másként áldoznak, mint a római katolikusok), és három hónapig tartó, intenzív felkészítés után a papokat is újból fel kellett szentelni.
Az anglikán katolikusok ugyanakkor azonban nem „keverednek" a római katolikusokkal. „Külön miséznek" - ezt már Thomas McMahon püspök szögezi le. A Vatikán ugyanis lehetővé teszi, hogy miközben a katolikussá váló anglikánok és episzkopálisok a római pápát ismerik el vezetőjüknek, a templomaikban megőrizhessék anglikán/episzkopális örökségük sajátos liturgikus és spirituális elemeit.
Susan Gibbs, aki Donald Wuerl, washingtoni érseknek és egyben az amerikai ordinariátusnak a szóvivője, a napokban a The Washington Postnak adott interjújában fontosnak tartotta tudatni: a katolizáló episzkopálisok (vagyis amerikai anglikánok) nem kívánják saját anglikán örökségük egyes elemeit meghonosítani-meghonosíttatni a katolikus anyaszentegyházban. Magyarán: a nős anglikán papok jelenléte nem jelenti majd azt, hogy a Vatikánban napirendre kerülne a papi nőtlenség eltörlésének ügye.
Szentendrei Lajos
hetivalasz.hu