Ezer Székely Leány Napja 2012 – Program

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_8802420_nagy.jpgLátogasson 2012 július első szombatján Csíksomlyóra, az Ezer Székely Leány Találkozó alkalmából, amely a környék kiemelkedő hagyományőrző programja.

 

2012 július 7.
8:30 – 9.00 -  Gyülekező a város bejáratainál (Szentlélek utca, Brassói út, Taploca utca)
9:00 -  Ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre
9:30 – 10.00 -  Közös tánc a Szabadság téren, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra
10:00 – 18.00 -  Kézműves kiállítás és vásár a csíksomlyói Nyeregben
11:00 – Szentmise a Csíksomlyói Kegytemplomban, ezt követően ünnepélyes felvonulás a rendezvény helyszínére , a Nyeregbe
13:00 -  Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése –  Hármashalom-oltár
13:30 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai –  I. Rész
16:00 -  Közös játék, tánc és táncház
16:30 -  A székely népviselet megörökítése: közös fotó készítése
17:00 – Népviselet-mustra
17:30 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai –  II. Rész
18:30 -  Gálaműsor
Megívottak: Petrás Mária népdalénekes valamint Kóka Rozália ének- és mesemondó
Látogasson 2012 július első szombatján Csíksomlyóra, az Ezer Székely Leány Találkozó alkalmából, amely a környék kiemelkedő hagyományőrző programja.
Szeretettel várjuk megpihenni éttermünk teraszán!

Programtervezet
Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első vasárnapján kerül sor Csíkszeredában. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére.
Az 1931-es első rendezvény után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra az Ezer Székely Leány találkozót, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.
Az esemény seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A szentmisét követi a népviselet a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.
A hagyománynak megfelelően, minden évben, július első szombatján szervezik meg Csíkszeredában, azaz Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt.  A szervezők: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, valamint társszervezők:  a Hargita és Kovászna Megye Önkormányzata.
2012-ben a hagyományoknak megfelelően július 7-én, szombaton rendezik meg a találkozót.