Jó Pásztor vasárnap  "Jézus ma is jelen van az emberek között"

A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte papjaikért és új papi hivatásokért imádkoznak a hívek.


Hazánkban a hatmillió katolikus hívőre 2300 pap jut, vagyis egy papra 2600 hívő. XVI. Benedek pápa az idei világnap alkalmából a hagyományoknak megfelelően üzenetet intézett a hívekhez Hivatások az Egyház missziós szolgálatában címmel, melyben leszögezi: papjai által Jézus ma is jelen van az emberek között mindenhol a világon.
Az 1,13 milliárd hívet számláló katolikus egyháznak jelenleg 407 ezer papja van, akiknek kétharmada egyházmegyés, egyharmada pedig szerzetes. Afrika és Ázsia fiatal egyházainak köszönhetően világviszonylatban a papok és a papi hivatásra készülők száma az utóbbi években növekedett. Azonban Európában, így hazánkban is súlyos gondot jelent a lelkipásztorok évről évre növekvő átlagéletkora, a betöltetlen, és ezért más plébániákhoz csatolt lelkipásztori állomáshelyek számának növekedése, a papi hivatást választók viszonylag alacsony száma.
Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hivatásgondozásért felelős tagja körlevelében arra kéri a híveket, hogy minden egyházközségben havonta egyszer végezzenek szentségimádást papi hivatásokért. Felhívja a figyelmet, hogy sok hivatás az oltár körüli szolgálatból indul ki, ezért nagy gondot kell fordítani arra, hogy a fiatalok a templomban, a szentségek vételénél megtapasztalják az istenszolgálat örömét.
(MKPK Sajtóiroda)