Ezer éves a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

ImageEzer éve alapították a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét.

 

 

 

 

Nagyméltóságú és Főtisztelendő
Dr. Jakubinyi György Miklós érsek prédikációja :


 Nt. Darvas-Kozma József címzetes esperes :

 

Az egész évben tartó millenniumi ünnepség sorozat megnyitóját egyházi és közéleti személyiségek valamint többezer zarándok részvételével Csíksomlyón tartották.

Öröm és bánat kísérte ezer éves múltunkat hoztuk ajándékba a Magyarok Nagyasszo-nyának, aki Szent István kérésére végigkíséri történelmünket. A jubileum jó alkalom arra, hogy a lelki megújulásért hálával emlékezzünk a múltra, szenvedéllyel éljük a jelent és bizalommal tekintsünk a jövőbe - hangsúlyozták az erdélyi egyházmegye előljárói a millenniumi évnyitó ünnepi szentmiséjén.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét 1009-ben Szent István alapította. Az alapító iratok 1277-ben, a székesegyházat pusztító tűzvészben elégtek. Az egyházmegye alapításának évszámát csupán két évtizede Páter Szilas római jezsuita történész tudta bizonyítani. Dr. Jakubinyi György a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke elmondta: összehasonlítva a püspökségeknek az alapító bulláit, rekonstruálni tudta meggyőző módon, hogy a Szent Istváni püspökség sorozatában a kalocsai, az egri, az esztergomi után következik1009-ben az erdélyi püspökség megalapítása.
A millennium ünneplését egyházmegyei és kerületi, ifjúsági, hitéleti rendezvények egész sora kíséri. Évkönyvet adnak ki és kiállításokat szerveznek. A Csíksomlyón pápai áldással megnyitott millenniumi évet 2009. szeptember 29-én, a gyulafehérvári székesegyházban szintén ünnepi szentmisével zárják.
Duna Tv