Nagyboldogasszony ünnepe Máriaradnán

ImageMáriaradnán az idei Nagyboldogasszony napi templombúcsú azon ritka ünnepségsorozatok egyike volt, amelyiken más-más nap két megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét.

 

 

 

Pénteken 11 órától nm. és ft. Böcskei László nagyváradi megyés püspök az Arad, Bihar, Szilágy és Temes megyékből érkezett szlovák hívek számára, míg szombaton, ugyancsak 11 órától nm. és ft. Roos Márton temesvári megyés püspök magyarul, románul és németül celebrálta az ünnepélyes templombúcsúi szentmisét.
Szentbeszédében Szűz Mária, Megváltónk édesanyjának, a kereszténység vigasztalójának, pártfogójának a szerepét ecsetelte. Annak az édesanyának, akinek a jóindulatára, a megbocsátó szeretetére mindnyájan, minden körülmények között számíthatunk. A szentmise közben, harangzúgás közepette megtartott körmenetben a két fáklyás között haladó feszületet 6 pap követte, a baldachint a papnövendékek tartották, alatta az oltáriszentséget nm. és ft. Roos Márton főpásztor hordozta körbe a hívek sorfala közepette, akik a vonulókkal együtt énekeltek, imádkoztak.
A hívek között sok magyar szót is hallottunk, noha Nagyboldogasszony napján a máriaradnai mellett Arad megyében Majláthfalván, Simonyifalván, Mikelakán, illetve Székudvaron is templombúcsúi szentmisét celebráltak.
Nagy kár, hogy a Máriaradnán összegyűlt hatalmas tömeg miatt a közúti rendőrség annyira lelassította a forgalmat, hogy a gépjárművek sora a bazilikától Ópálos közepéig tartott.
www.nyugatijelen.com