Sabbah pátriárka húsvéti üzenete

„Földünk a feltámadás és ugyanakkor a halál földje, de hivatása és alapvető küldetése az, hogy a szeretet és az élet földje legyen.” 

 Sabbah pátriárka húsvéti üzenete
április 5. 11:55

„Földünk a feltámadás és ugyanakkor a halál földje, de hivatása és alapvető küldetése az, hogy a szeretet és az élet földje legyen.”

Feltámadása révén az Úr új életet és bátorságot ad számunkra ahhoz, hogy legyőzzük a bűnt önmagunkban és a társadalomban – írja szerdán közzétett húsvéti üzenetében Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka. – Jézus így szól: „Én vagyok a föltámadás és az élet: aki bennem hisz, mégha meg is halt, élni fog”. A Szentföld lakói állandóan a halál valóságával néznek szembe, annak különféle megnyilvánulásaival, mint a gyűlölet, a félelem, az egyensúly hiánya mind a személyek közötti kapcsolatokban, mind a politikai vezetés szintjén. Földünk a feltámadás és a halál földje, miközben hivatása és alapvető küldetése, hogy a szeretet és az élet földje legyen. Ez feltételezi, hogy minden vallás hívője elfogadja az Istenbe vetett hitének következményeit: azt, hogy mindnyájan Isten teremtményei vagyunk, és azt, hogy Istenben hinni annyit jelent, mint befogadni Isten minden gyermekét. Vagyis mindenki elfogad mindenkit, mindenki tiszteletben tart mindenkit, senki sem gyakorol erőszakot a másikkal szemben: nincsenek erősebbek és gyengébbek, nincs megszállás, nincsenek falak, katonai útelzárások, nincs félelem, nincs erőszak.

Ebben az évben arra emlékezünk, hogy 40 éve tart az egyensúlyhiány Szentföldünkön, ami kihat az egész térségre és a világra – folytatódik a pátriárka üzenete. – Vajon kormányzóink és a nemzetközi közösség véget tudnak-e vetni ennek a helyzetnek? Látszólag egyszerű dologról van szó: két nép háborúban áll egymással, az egyik elfoglalja a másik otthonát. A megoldás az lenne, hogy mindenki csak a saját otthonát foglalja el. Az Izraeliek az izraeliekét, a palesztinok a palesztinokét. Természetesen a félelem bonyolítja a dolgokat, és úgy állítja be a palesztinokat, mint terroristákat, vagy mint olyanokat, akik képtelenek a biztonságot garantálni. A világban több jelenség úgy nyilvánul meg, mint a szentföldi egyensúlyhiány közvetett vagy közvetlen következménye. Látjuk, hogy mindaddig, amíg mások otthonának az elfoglalása folytatódik, addig nincs egyensúly sem. És amíg ez a helyzet fennáll a Szentföldön, a térség és az egész világ szenvedni fog miatta. Meg kell kockáztatni a békét, véget kell vetni a megszállásnak – mindenki térjen vissza otthonába – hogy megkezdődhessen a gyógyulás folyamata földünkön, a térségben és a világon.

Földünk a feltámadás és ugyanakkor a halál földje, de hivatása és alapvető küldetése az, hogy a szeretet és az élet földje legyen. A bőséges életé minden lakója számára, bármilyen is legyen vallása vagy nemzetisége. Azt kérjük Istentől, hogy adja meg mindenkinek a Feltámadás kegyelme által a bőséges életet, a nyugalmat és az áldást.

Krisztus feltámadt, valóban feltámadt! – fejezi be húsvéti üzenetét Michel Sabbah jeruzsálemi latin szertartású pátriárka.

Kép: http://www.zindamagazine.com/ 

 Vatikáni Rádió/Magyar Kurír