Elhunyt a rózsafüzér brit apostola

bkep_222.jpg„A jövő Egyházát azok a családok fogják alkotni, akik hűek maradtak a rózsafüzérhez” – mondogatta az augusztus 21-én, 95 éves korában elhunyt Hugh Thwaites atya, aki a második világháború utáni japán hadifogsága alatt katolizált, majd jezsuita lett.

Az anglikán vallásról katolikus hitre tért Thwaites atya lelkesen evangelizált. Gyakran kérdezte az emberektől: „Ön katolikus?” – majd hozzátette: „De biztosan az szeretne lenni, ugye?” Egy alkalommal azt mondta, az anglikán vallás olyan, mint „három rész vízzel hígított whisky”, míg a katolikus „az eredeti a palackból”.
Thwaites atya a rózsafüzér elhanyagolásának tulajdonította a hittől való eltávolodást. „Ha csak kicsit is Jézushoz szeretnénk hasonlítani, meg kell tennünk, amit Édesanyja kér. Ha nem tesszük, várhatjuk-e, hogy jól menjenek a dolgok? Nem lehet büntetlenül engedetlenné válni Isten Anyjával szemben” – írta.
Hogyan veszítsük el dicsőséges hitünket című könyvecskéjében Thwaites atya nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a katolikus hitben a rózsafüzér. „Tudom, hogy Fatima csupán magánkinyilatkoztatás, ám az Egyház elismerte, s ezért vakmerőség figyelmen kívül hagyni. Ha az Egyház kimondja, hogy a Szűzanya valóban megjelent Fatimában és ezeket a kijelentéseket tette, akkor meg kell szívlelnünk a szavait. Úgy gondolom, azok a katolikusok, akik nem veszik komolyan Fatimát és nem imádkozzák otthonukban mindennap a rózsafüzért, olyanok, mint a zsidók, akik kinevették Jeremiást.”
„Ha Isten prófétákat küld hozzánk, és mi nem vesszük komolyan őket – nos, az egész Ószövetség arról szól, hogy mi lesz abból. Fatimában azonban nem prófétát, hanem Szeplőtelen Édesanyját küldte hozzánk az Úr. Úgy gondolom, a családi rózsafüzér-ima elhanyagolása az egyik fő oka annak, hogy annyi katolikus eltávolodott a hittől. Azt hiszem, a jövő Egyházát kizárólag azok a családok fogják alkotni, akik hűségesek maradtak a rózsafüzérhez. És nagyon sokan lesznek, akiknek a családja csak volt katolikus” – idézi Hugh Thwaites figyelmeztető szavait a CathNews.
Magyar Kurír (mk)