Amit hiszünk, azt meg lehet valósítani

Image„Nagyon szeretném, hogy az eddigi utamon tapasztalt értékeket és szépségeket is közvetíteni tudjam” – fogalmazott új megbízatásával kapcsolatban László Rezső hargitafürdői római katolikus plébános (képünkön jobbra). A csíki fiatalok körében is ismert és népszerűségnek örvendő pap egyéves brassói szolgálat után tért vissza környékünkre, ezzel együtt új feladatkört is betöltve: a gyulafehérvári főegyházmegyei ifjúsági főlelkész székelyföldi helyettesévé nevezték ki.

„Engem az ifjúsági munka érdekelt mindig, azaz hogy mit lehet tenni a jövő nemzedékéért. Brassóban sajnos, nem tudtam úgy ellátni ezt a feladatot, ahogy szerettem volna” – mesélte az említett település belvárosi plébániáján eltöltött rövid időszakról László Rezső. Elmondása szerint ettől eltekintve megérte ott eltölteni egy évet, hiszen az erdélyi kereszténység egy teljesen más oldalát ismerhette meg. „Kevesen voltunk katolikusok a tömeghez képest” – jellemezte röviden az ottani helyzetet, gyorsan hozzátéve, igencsak pozitív tapasztalatként értékeli a Cenk alatti városban eltöltött hónapokat.
Gerinces katolikusok legyenek a fiatalok
„Tetszett az ötlet, még akkor is, ha néhány kérdésben bizonytalan vagyok. A plébánia vezetése is nagy kihívás számomra, de örülök neki” – említette legújabb megbízatásával kapcsolatban az atya. Mint mondta, Székelyföldön van a magyar katolikus ifjúságnak a tömbje, akikkel mindenképpen kezdeni szeretne valamit. „Ifjúsági körből indultam el, hogy pap legyek. Nagyon szeretném, hogy az általam tapasztalt értékeket és szépségeket közvetíteni tudjam” – hangsúlyozta. Beszélgetésünk során kiderült, az ifjúsági lelkészi feladatai még nem konkretizálódtak, ám elképzelési természetesen már vannak. „Az egyik fontos tennivalóm a hivatás-ébresztgetés lesz, a keresztény elköteleződés, itt konkrétan a papságra gondolok. Ugyancsak lényegesnek tartom a társadalomba bevinni a keresztény fiatalokat is. Ne csak jámborkodók legyenek, hanem gerinces katolikusok, akiknek vannak elveik, amelyeket képesek beépíteni környezetükbe” – sorolta a plébános. Bevallása szerint nehéz a rá váró feladat, ám szerencsére sok olyan keresztény értékeket képviselő ifjúsági szervezet, illetve katolikus ifjúsági szerveződés van, amelyekkel együttműködve könnyebb lesz az előrelépés.
Istennel együtt bármi valóra válhat
Amint azt László Rezső lapunknak elmondta, papi jelmondata is kapcsolódik jelenlegi munkájához: „Isten dicsősége az élő ember” (Szent Iraeneusz) – vagyis az embereket rá kell vezetni, hogy Isten azokat szereti, akik igazán élni akarnak. „Jézus is egyszerű ember volt, aki megbeszélte Atyjával dolgait. Én is azt szeretném, ha kikerültem Hargitafürdőre és megállapodtam, hasonlóképp tegyek, és akkor nem hiszem, hogy volna lehetetlen. A Jóisten számtalanszor bizonyította, az álmok valóra válhatnak. Éppen ezért úgy látom, amit hiszünk, azt meg lehet valósítani” – mondta befejezésül a plébános.
Papi kinevezések és áthelyezések
A gyulafehérvári főegyházmegyei hatóság kinevezései alapján a következő személyi változások történtek a felcsíki és alcsíki főesperesi kerületekben: Csíkszentdomokosra újmisésként érkezett az oroszhegyi születésű Boldizsár Ferenc, ennek következtében Salamon Endre Sepsiszentgyörgyön folytatja szolgálatát. Ugyancsak a segédlelkészek közül Fülöp Lászlót a csíkszeredai Szent Ágoston Plébániáról Gyergyócsomafalvára helyezték, helyére Tánczos Levente érkezett Sepsiszentgyörgyről. Új plébánosa van Gyimesközéploknak a Kolozsvárról érkező Bodó György személyében, Szecsete László Szentkeresztbányára távozott. Tusnádfürdőn nyugdíjba vonult Incze Dénes, őt a Szentkeresztbányáról érkező Balázs-Hegedüs József váltja. Nagytusnádról Mindszentre távozott Demeter Gergely, így Ferencz Imre Sepsibükszádon teljesít ezután szolgálatot, Nagytusnádra pedig Pál Vilmos érkezett Marosjárából. A csíkszeredai Szent Kereszt plébániáról Palcău Augustin Marosjárába távozott.
Rédai Botond