Miért van rosszabb kedvünk télen?

A tél beköszöntével előfordul, hogy az ember lelkiállapota minden ok nélkül leromlik – majd azután tavasszal helyreáll a dolgok rendes menete.

 Európában a lakosság 15-25 százaléka mondja magáról, hogy érzékeny erre a „szezonális pszichológiai változásra" – 2-3 százalék pedig egyenesen „szezonális depresszióról" beszél, s mindez főleg a nőket sújtja.
A Science et Vie című francia tudományos havilap beszámolója szerint nincs egyetlen olyan biológiai mechanizmus sem, amely önmagában, egyes egyedül magyarázná ezeket a zavarokat. Ugyanakkor a kutatók és az orvosok szerint mindenképp központi szerepet játszik e folyamatnál a fény intenzitásának csökkenése, mert ez elállítja belső óráinkat. A nappali fény ugyanis központi szerepet játszik a szervezet biológiai ritmusának szinkronizálásában, márpedig ez utóbbi vezényli a hormonkiválasztást.
E tekintetben a legismertebb a retina által észlelt fény hatása. Ez a jelenség ugyanis szabályozó szerepet játszik annak a hormonnak (melatonin) a kiválasztásakor, amely az ébrenlét és alvás váltakozását szabályozza. A retinára eső fény által kiváltott idegi jelzés az agy különböző zónáinak közvetítésével eljut a melatonint gyártó mirigyhez, s azonnal leállítja a hormon kiválasztását: ennek következtében nappal nagyon alacsony a szervezetben e hormon aránya, míg az éjszaka során folyamatosan növekszik, s hajnali 3-4 óra körül éri el a csúcspontot. Márpedig télen a „szezonális depressziótól" szenvedő személyeknél abnormálisan magas a nappali melatoninszint, s ez hosszabb távon befolyásolja hangulatukat, megzavarja alvásukat.

Ugyanakkor nagyjából 10 évvel ezelőtt felfedezték, hogy nemcsak a szem, hanem a bőr által észlelt fény is befolyással van a biológiai ritmusra – ami a francia lap szerint azt bizonyítja, hogy még van bőven kutatnivaló ezen a területen. 

Hargita Népe

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mikor én letérdelek, nem egy személytelen lénynek ismételgetem a mantrákat, hanem megszólítom a teremtő Atyámat. Az én Istenemet Atyámnak szólíthatom, hol bűnbánó, hol hálaadó, hol kérő imámban. Valakivel beszélgetek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. december 2. szerda, Melinda és Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az lenne a fontos

Világunkat úgy képzelem el, mint egy óriási puzzle-t: megvan itt minden, csak a gonosz egy kissé összezavarta a darabokat. Nekünk nyugodt, békés, kitartó munkával sikerülhet, sikerülnie kell mindent szépen helyre rakni.
Ez nagyszerű dolog, emberhez méltó élet, számomra szebb, mint a tökéletes kész világot szájtátva szemlélni. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube