ÁRVÍZ

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Termeszettudomany_arltava_praga.jpgPrágai kis Jézus könyörgünk hozzád, hogy óvd meg Prágát és minden árvíz sújtott települést, otthont!

Szeretettel,

Csaba t.

Hét személy meghalt, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már többszáz millió euróra rúgnak - hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege.
Míg Dél-Csehországban a helyzet fokozatosan kezd megnyugodni, a Moldván az ország déli részéről északnyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. Hidrometeorológiai előrejelzések szerint a Moldva Prágában, majd az Elba északon várhatóan csak a kedd reggeli, délelőtti órákban tetőzik.
A helyzetet bonyolítja, hogy hétfő délutánra megteltek a Moldva víztározói, így a kezelők kénytelenek fokozatosan kiengedni a víz egy részét, ami növeli Prága és Észak-Csehország gondjait. Prágában a Moldva vízhozama meghaladja a háromezer köbmétert másodpercenként. A 2002-es történelmi árvíznél a vízhozam majdnem ötezer köbméter volt.
A cseh fővárosban mozgalmas éjszakára számítanak, de az illetékesek bíznak abban, hogy a felállított mobilgátak kibírják a terhelést. Hétfő este a hatóságok elrendelték a belváros melletti Karlín negyed részleges kiürítését is, mert a csatornákon át a folyóból áramló víz elárasztotta az utcákat és a pincéket. Az országos válságstáb szerint a veszélyeztetett településeken újabb evakuációra kell számítani.
Súlyos próbának van kitéve a prágai közlekedés. A déli külvárosokba irányuló tömegközlekedés délután leállt, s a metróállomások egyharmada - 18 állomás - már le van zárva. A közlekedési vállalat szerint ez a helyzet 4-5 napig is eltarthat.
Kritikus a helyzet Észak-Csehországban, különösen a százezer lakosú Ústí nad Labemben, amelynek egy része már víz alatt van. A helyi válságstáb szerint fennáll a veszélye annak, hogy az éjjeli órákban le kell zárni az Elba két hídját is, aminek következtében mintegy 13 ezer ember lenne elvágva a külvilágtól. Hasonló problémák vannak Mělník, Kralupy, Lovosice, Ústí, Dečín és Terezín városokban is. A délutáni óráktól a rendőrség csak a helyi lakosokat engedi a városokba.
Petr Nečas miniszterelnök bejelentette: a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezd az Európai Unióval, hogy pénzügyi segítséget kapjon a szolidaritási alapból.
Országszerte az önkéntesek ezrei kapcsolódtak be a védelmi és mentési munkálatokba. A hadsereg 2000 katonát bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére. Miloš Zeman államfő bejelentette, hogy a várőrség 60 katonát küld a gátakra.
A regionális elöljárók, akik mind a parlamenti ellenzéki pártok képviselői, eddig pozitívan értékelik a kormány intézkedéseit, s a vasárnap este bevezetett szükségállapotot. Ugyanakkor felszólították a kormányt, hogy a kármentési munkálatokba vonja be a munkanélkülieket. A munkaügyi tárca, amely eddig 100 millió koronát különített el erre a célra, ezt azzal utasította el, hogy elsősorban szakértőkre van szükség.
A hétfő esti órákban Csehországban összesen 48 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, mintegy 140 útszakasz és több mint tíz vasútvonal volt lezárva.
mti/para