KÖRLEVÉL

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_jakubinyi_gyorgy.jpgFerenc Szentatya rendelete alapján szeptember 7-én böjt és imanap Szíria, Közel-Kelet és a világbékéért

Gyulafehérvári Érseki Hivatal
2013/V. körlevél
Székhelyükön
Ferenc Szentatya rendelete alapján szeptember 7-én böjt és imanap Szíria, Közel-Kelet és +! Tisztelendő Testvérek!
Ferenc Szentatyánk 2013. szeptember 1-én vasárnap a déli Úrangyala után kihirdette, hogy a Boldogságos Szűzanya Születésnapja előnapján, szeptember 7-én, szombaton minden katolikus hivő böjt és imanapot tartson vele együtt Szíria, Közel-Kelet és a világbékéért.
Ugyanakkor kérte, hogy a helyi egyházak püspökei gondoskodjanak arról is, hogy valamilyen „liturgikus aktust” (tehát nem szentmise, hanem áhítatosság)  is végezzenek erre a szándékra. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár azonnal közölte a világegyház Püspöki Karaival a Szentatya rendelkezését. Hozzátette: A liturgikus aktusba be lehet vonni a keresztényeket közös imádságra (ezt nevezzük ökumenikus istentiszteletnek), de a nem keresztény vallásokkal nem imádkozhatunk együtt.
Fentiek alapján kérem Tisztelendő Paptestvéreimet, hogy a hétköznapi szentmisékenhirdessék ki: Minden katolikus hivő önként csatlakozzon Szentatyánk felhívásához, és szeptember 7-én, szombaton böjttel (azaz hústilalom, napi háromszori étkezés egyszeri jóllakással) és imádsággal a Szentatya szándékára  szentelje meg a napot, szeptember 8. vasárnap pedig a nagymise után tartsanak egy órás szentségimádást a Szentatya szándékára a szokásos elsővasárnapi szentségimádás mintája szerint.
Gyulafehérvár, 2013. szeptember 3.
György érsek
s. k.