Szászavinc: az elsüllyedt falu

Forrás: adevarul.roAz emberi kapzsiság szimbóluma!! Mi maradt az akkori nagy álmokból?? Elloptak, feléltek mindent, és az a korrupt rendszer is elsüllyedt! Maradt egy völgy melyet feltöltött az iszap, mementó, így gazdálkodni nem szabad!!


Csaba t.
Szászavinc nevét 1825-ben említette először oklevél Válye-Vintz néven. 1835-ben Szasza Lupsii, 1854-ben Szásza-Lupsa-Vin- cze, 1888-ban Sászavincza, 1913-ban Szászavinc néven írták. A trianoni békeszerződés előtt Torda-Aranyos vármegye Torockói járásához tartozott.
Nicolae Ceauşescu 1977-ben engedélyezte a veresvölgyi réz ki- termelését. Kezdetben a helyiek is támogatták a bánya megnyi- tását, azt remélve, hogy meggazdagodnak. De nem egészen az történt, amire sokan számítottak: a ’80-as évek elején a román állam 300 család tulajdonát sajátította ki Szászavincen. A földjü- kért kapott kevés pénz, pedig alig fedezte egy új otthon építésé- nek költségeit. Az 1989-es román forradalom előtt még több mint 3000 ember dolgozott a rézbányában, mára már csak alig 200.
A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint 1000-en laktak a településen. Jelenleg a vörös színben „pompázó” tó ellepte a falu nagy részét. Az egykori Szászavinc körüli területen jelenleg kb. 20 személy él.
„Az első rossz jel az volt, mikor a meggy és a cseresznye elszáradt. Érezték a mérget, ami akkor még csak a föld alatt volt. Ez után a patakok vörösek lettek, mintha vérré vált volna a vizük” – meséli a most is ott élő Nicolaie Praţa, akinek a portája egy kis sziget két mérgezett patak között.
A Környezetvédelmi Minisztérium legfrissebb felmérése szerint kb. 15 millió euró kellene a katasztrófa sújtotta vidék teljes helyreállításához. A zavaros vizű tóból kiemelkedő görögkatolikus templom tornya bizonyítja, hogy valaha itt egy falu állt. Nem is csoda, hogy még a legnépszerűbb hollywoodi sztárok is csatla- koztak a verespataki aranybánya megnyitása elleni tiltakozások- hoz, nehogy újra megtörténhessen egy hasonló katasztrófa.

Hajner Gyula
szeretlekmagyarorszag.hu

Florin Cofar rövidfilmjében egy szászavinci fiú visszatér szülőfalujába, pontosabban a falu helyén található halott tájra.