Ferenc pápa: fedelet minden családnak!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_ferenc-papa3.jpgA hajléktalanság problémájának megoldását sürgette vasárnapi Úrangyala-imádságában Ferenc pápa.

 

A pápai palota egyik ablakából a Szent Péter téren összegyűlt hí- vek tízezreihez intézve szavait a katolikus egyházfő felszólította a hatóságokat és a népjóléti szervezeteket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy minden családnak legyen saját otthona. 
„Oly sok család van fedél nélkül, részint mert sosem volt nekik, részint mert a legkülönbözőbb okokból elvesztették. Márpedig család és otthon együtt jár! Nagyon nehéz úgy boldogulni egy családdal, hogy nincs hol lakni" – hangoztatta a pápa. 
Ferenc az előre megírt beszédétől eltérve foglalkozott a lakhatás gondjával, miután a téren összegyűlt tömegben meglátta a gazdasági megszorítások ellen tiltakozó Forconi (Vasvillák) mozgalom egy molinókkal tüntető csoportját. Az egyházfő fel is olvasta az egyik transzparens szövegét: „A szegények nem várhatnak", megjegyezve, hogy „ez szép". Minderre a hívek tömege többször is tapssal reagált. Ehhez kapcsolódva kezdett beszélni a fedélnélküliség problémájáról. 
A tüntetőket a pápa arra kérte, hogy ne erőszak, hanem párbeszéd útján igyekezzenek érvényt szerezni követeléseiknek. A „vasvillások" kormányellenes megmozdulásai ugyanis több alkalommal is erőszakba torkolltak Olaszországban.
A mozgalom jelen lévő tagjai hitetlenkedve, de túláradó örömmel fogadták, hogy a pápa megszólította őket. „Ő a mi pápánk, a szegények pápája!" – lelkendeztek az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint.
Zárásként a „a remény, az igazságosság és a testvériség karácsonyát" kívánta a katolikus híveknek, hangsúlyozva az „igazságosság" szót, amelyet utólag illesztett bele az előre megírt beszédbe.
MTI