A két bohóc segít nevetve felejteni az árváknak

Szombathely-Kőszeg (ra) - Panni és Fanni bohóc civilben tanító néni. Mióta ellátogattak Böjte Csaba árvaházába, missziósként járják a gyermekotthonokat, és megnevettetik, majd meg is ajándékozzák a kicsiket.

  
Gyerekkacagástól volt hangos pénteken délután a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színházterme. Panni és Fanni bohóc (Kátai Ildikó és Bergner Andrea) csalt mosolyt a fiatalságuk ellenére sokat látott arcokra - az árvaházakban nevelkedő gyerekek arcára, akiket máris sokszor próbára tett az élet. A kőszegi SOS Gyermekfaluból húsz emberke utazhatott aznap a megyeszékhelyre, a többi székbe az ikervári Vas Megyei Batthyány Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola, valamint a gencsapáti Vas Megyei Csecsemő- és Gyermekotthon kis lakói telepedhettek le. A színpadon a két mindig vidám és bolondos bohóc mellett fiaik és lányaik is zenéltek és segédkeztek a mutatványokban.
 
- Egészen kicsi koruk óta jönnek velünk - meséli Panni bohóc (Kátai Ildikó). - Nem kényszerítjük őket, szívesen vállalják a rengeteg utazást, természetesen a szabadidejük terhére. Ebbe nőttek bele, és hozzánk hasonlóan nagyon szeretik a gyerekeket. Megértik azt is, miért fontos, hogy minél több árvaházba eljussunk.
 
Másnap, szombaton már inkognitóban (vagyis bohóc-maskara nélkül) látogattak el a megye néhány gyermekotthonába, különleges ajándékokkal megrakott kisbusszal. Délelőtt az SOS Gyermekfaluban némileg bajban voltak, mert a gyerekek mindenáron meg akarták nézni még egyszer az előző napi előadást, de végül a hatalmas kartondobozból előkerülő rengeteg készségfejlesztő játék meggyőzte őket arról, hogy ilyen pontkirakókból halacskákat, bocikat és tehénkéket csinálni sem sokkal rosszabb - pláne, hogy ezeket az állatkákat a végén ki lehet vasalni , és a hő hatására rendes játékokká olvadnak!
 
- Te ezt szeretnéd? Oké! - adja a kisfiúnak a bocit Fanni bohóc (Bergner Andrea). Aztán hozzám fordul: - Mind-mind egy dán játékgyár ajándéka. Három és fél tonnányi cipőt, ruhát és játékot hoztunk onnan nemrég, ezeket osztogatjuk szét a gyermek- és anyaotthonokban.
 
Panni és Fanni bohóc ép, egész családban nevelkedett, nincs tehát ilyen irányú indíttatás. Bohóc-időszámításukat attól a naptól számítják, amikor Déván, a Böjte Csaba testvér nevelte árvák szemébe néztek. Akkor egyszerre határozták el, valamit tenniük kell, hogy ezek a szempárok kicsit gyakrabban nevessenek. Mert a nevetés gyógyír lehet a bennük látható mély sebekre is. Azóta járják az országot (és Erdélyt) teljesen ingyenes műsorukkal.