Kétezernél több mikuláscsomagot visznek árva gyerekeknek Erdélybe

Kilenctonnányi adományt, köztük több mint kétezer mikuláscsomagot visz egy csoport Erdélybe, a Böjte Csaba ferences szerzetes nevéhez fűződő gyermekintézményekbe. Az úgy nevezett Mikulás-túra szerdán reggel indul közel háromezer kilométeres útjára, tájékoztatta Jendrolovits Gábor szervező az MTI-t. A Szekszárdon élő, Budapesten dolgozó vállalkozó 2005 óta évente kétszer szervez erdélyi túrát, egyiket gyermeknap, másikat Mikulás környékén. Ennek során a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeibe látogatnak és visznek adományokat, amelyeket maguk gyűjtik.

Jendrolovits Gábor elmondta, hogy gyűjtenek Budapest, Esztergom környékén és az ország több területén, a bázis azonban Tolna megyében van, Szekszárdon, Pakson és Dunaföldváron is vannak segítőik. Hozzátette, hogy több régi támogatójuk van. Sikerült újabbakat is megnyerni, bár nem könnyű, kétszáz kérelem eredményeként három vállalkozástól kaptak támogatást és csak tucatnyi választ, a többiektől ennyit sem, mondta el. Az elmúlt hetekben összegyűlt pénzbeli adományokból sikerült megvásárolni több mint kétezer mikulássapkát és ugyanennyi mikuláscsomagot. Ezeket minden gyermek megkapja. A csomagok több mint egy tonnát nyomnak. Az összes adomány pedig közel kilenc tonna, ugyanis visznek tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodószereket – az igényeket mindig előre egyeztetik.
A karitatív akció keretében Böjte Csaba ferences szerzetes árvaházainak, otthonainak és egyéb intézményeinek lakóit látogatják sorra. Jendrolovits Gábor úgy tájékoztatott, hogy Erdély területén 17 bentlakó és közel 35 napközi otthon mellett anyaotthont, óvodát, általános és szakképző iskolát, középiskolai és egyetemi kollégiumot működtetnek. A hálózaton belül napjainkban több mint kétezer gyermekről gondoskodnak, őket látogatják meg és ajándékozzák meg.
"Jómagam nyolc éve járok ki Erdélybe Csaba testvérékhez az otthonokba. A már több mint ötven utam tapasztalatai alapján állíthatom, hogy igen nagy szükség van erre az állandóan bővülő hálózatra" – fogalmazott a Jendrolovits Gábor. A túra ezúttal körülbelül 2600 kilométer hosszú lesz, szerdán hajnalban indulnak, december 7-én érkeznek vissza Magyarországra. A "Mikulás" és csapata tizenhat erdélyi településen 25 gyermekintézmény lakóival találkozik. Jendrolovits Gáborék névre szóló csomagokat is közvetítenek. Mint elmondta, akadnak, akik erdélyi útjuk során ismernek meg gyerekeket, vagy keresztszülő programban istápolnak árva és szegény sorsú otthonlakókat, az ő ajándékaikat viszik ilyenkor magukkal.
A karitatív akció szervezője arról is beszámolt, hogy első ízben hirdettek rajzpályázatot a dévai árváknak. A pályaműveket a túrán összegyűjtik, Magyarországon értékelik. A rajzokat az adománygyűjtésben is régóta résztvevő paksi Energetikai Szakközépiskola tanárai és diákjai fogják elbírálni. Az eredményhirdetés és díjazás 2011 márciusában lesz. A jutalmakat egy újabb jótékony célú túra során viszik majd Erdélybe.
(MTI)