Böjte Csaba: zárjunk össze a bajban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_CstSzentkur22.jpgTöbb mint ezer zarándok vett részt a pozbai Szentkúton celebrált magyar szentmisén július 19-én. A Mária-kegyhelyen tartott egyházi alkalmon Böjte Csaba testvér, ferences szerzetes prédikált. A szentmisén a szeretet útján való járásról szólt, illetve a közösségi összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Mint a prédikációja bevezetőjében elmondta: napjainkban rengeteg nehézséggel állunk szemben. „Fel kell készítenünk a lelkünket a nehézségekre, a bajokra, a gondokra. Tekintsük meg a boldogságos Szűzanyát, miként viseltetik a nehézségek idején. Tanuljunk a mennyei édesanyánktól” – fogalmazott Csaba testvér.
A Szent Család menekülésének történetén keresztül mutatta be Szűz Mária megpróbáltatásait.
„A Szent Család tagjai összezárnak a bajban. Fontos, hogy ha bajba kerülünk. mi is összezárjunk, együtt próbáljuk megoldani a dolgokat” – fejtette ki.
Tanuljuk ezt meg a Szűzanyától, ne egymást okoljuk, ne egymásnak okozzunk fájdalmat – tette hozzá.
Prédikációját több, a tevékenységéből fakadó személyes történettel példázta. „Szűzanya példát mutat abban is, hogy ne adjuk fel, bármi történik. Ma azt látjuk, hogy könnyen feladják a dolgokat” – véli Böjte Csaba.
Mint jelezte: a Szent Család követésre méltó példakép számunkra.
„Bármi is történik körülöttünk, őrizzük meg a lelkünk nyugalmát. Ne térjünk le a szeretet útjáról”
– szólt üzenetként a zarándokok felé.
A magyar nyelvű szentmisére Felvidék-szerte nagyon sok helyről érkeztek hívők. Számos autóbusz jött az Érsekújvári, a Lévai és a Galántai járásból. Nyitra vidékéről, Komárom környékéről, Pozsonyból, valamint az Ipoly menti térségből is sokan jelen voltak a kegyhelyen tartott egyházi alkalmon.
A szentmisét megelőzően gyónás lehetőség is volt. Több paptestvér szolgált a kegyhely különböző helyein.
A szentmise végén Wurczer Péter, a szentkúti magyar szentmisei alkalmak főszervezője szólt a közel ezres tömeghez. „Nagy vágyam volt a magyar nyelvű szentmisék újraindítása a kegyhelyen” – fogalmazott a koordinátor. A hívek hatalmas tapssal köszönték meg a kezdeményezés felkarolását.
Mint elmondta: Böjte Csaba látogatása nem csupán a hitünket mélyítette, magyarságtudatunkat is erősítette. Szentkúton legközelebb szeptember 15-én, Hétfájdalmas Szűz Mária ünnepén tartanak magyar alkalmat.
Hamarosan képriportban is bemutatjuk olvasóinknak a pozbai Mária-kegyhelyt.
Pásztor Péter/Felvidék.ma