Nagy népszerűségnek örvendett a Csíkszéki Gazdanapok

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_Csikszeki-gazdanap2023.jpgKiváló hangulatban zajlott vasárnap a Csíkszéki Gazdanapok, Csíkszentsimonban. Idén is a Szent László Gyermekvédelmi Központ adott otthont a kulturális, lovas- és gyermekprogramoknak.

Csíkszentsimon, a Szent László Gyermekvédelmi Központ udvara adott ismét otthont a Csíkszéki Gazdanapoknak szeptember 24-én, vasárnap. Az adakozás is nagy szerepet kapott idén, hisz a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programon belül ezen a héten az alcsíki polgármesteri hivatalok gyűjtőponttá alakultak át és fogadták az adományokat. 
A terményeket az esemény keretében át is adták, közel 13 ezer kilogramm terményt, illetve a tombolából befolyt pénzösszeget is. 
– Örülünk és hálát adunk, hogy idén már nyolcadik alkalommal tudtuk megszervezni a Csíkszéki Gazdanapokat, a jótékonyság jegyében. Jóleső érzés látni, hogy minden évben egyre többen érdeklődnek az esemény iránt. Idén is igyekeztünk, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében segíteni tudjuk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját, és ezt ezúttal is sikerrel zárhatjuk – mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 

A hagyományokhoz híven délelőtt 11 órától kezdődött a traktoros felvonulás, 12 órától pedig a helyszínen köszöntötte és fogadta az 58 traktorost a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar. Ezt követte a hálaadó szentmise, melyet Böjte Csaba atya celebrált. 14 órától kezde a lovas bemutató, ezt követte a szekeres ügyességi verseny, a Kankalin és Kükürcsin Néptánccsoport, illetve Vaszi Levente előadása. A nap főszereplőjeként felléptek a Székely Góbék is, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tombolahúzás sem maradt el, hisz a fődíj egy borjú volt, ezt követően pedig a szervezők átadták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programon belül összegyűlt adományokat a Szent László Gyermekvédelmi Központ részére. 

A Csíkszéki Gazdanapok nemcsak egy esemény, hanem egy találkozási pont is a helyi gazdálkodók számára. Idén is hálát adunk a termésért, az adományokért, amivel ismét tudtuk segíteni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mindennapjait – jegyezte meg Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere. Egész napos programok is színesítették az eseményt: őshonos állatok udvara, helyi termékek vására, gyerekudvar, fotósarok, szakmai sátor, mezőgazdasági kiállítás, és nem maradt el a verseny sem, ahol Csíkszék legnagyobb pityókáját választották ki.

Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete
Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
www.hargitanepe.ro