Kápolna a lombok között

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_398667008_7023182844394744_2216580142996681473_n.jpgBöjte Csaba testvér szentelte meg azt a faházikót, amely a gyergyószárhegyi Tatárdomb közelében, a gyermekotthonnál, fák lombjai között lelhető fel. Lombkápolnának nevezik, de vendégszállásként is betölti feladatát.

Szoba, fürdőszoba, az emeleten egy kis gyerekszoba, és mindez szép környezetben – sok ilyen apartmant kínálnak vendégeknek a turisztikai szolgáltatók. Azonban valószínűleg a világon sem sok van – Székelyföldön pedig egyedi –, hogy mindez fák tetején található meg. Egészen pontosan A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószárhegyi gyermekotthona mellett, a patak fölé magasodó fűzfacsoport ágai között. A 12 napi munkával elkészült építményt a magyarországi szakember Nemes Dénes (Fabrikács) alkotta meg az otthonban lakó fiatalok segítségével. Amint elmondta, László Pál kereste meg azzal az ötlettel, hogy a gyermekeknek egy lombházat építsen – László arra gondolt, hogy a közös barkácsolások során keletkező fahulladékokból ezt kivitelezhető.
Azonban az ötletet továbbgondolták, és úgy döntöttek, hogy egy vendégfogadásra alkalmas, fűtéssel, fürdőszobával felszerelt apartmant alakítanak ki a fák tetején. Ez nem egészen kétheti munkával mostanra készült el annyira, hogy még csak néhány belső szerelés van hátra, és máris fogadhatja a vendégeket. A szoba kiadásából származó bevétel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt gyerekek ellátását, nevelését segíti majd. Fabrikács elmondta, mielőtt az építkezést elkezdték volna, felmérték a fák állapotát, meggyőződtek róla, hogy egészségesek, megbírják majd a 36 négyzetméter alapterületű építményt.
Egyébként amikor a szél fúj, a lombház is a fákkal mozog, ami még különlegesebbé teszi az itt tartózkodást.
Szombaton délben, a szentmisét követően Böjte Csaba szentelte fel a lombházat, amelyet ő lombkápolnának nevezett, hiszen ez a hely nem csak pihenésre, lakásra alkalmas, hanem az elcsendesedésre, imádkozásra is.
FOTÓ: GERGELY IMRE 
www.szekelyhon.ro