Böjte Csaba áldásával nyitották meg az ötvösök házát Hollókőn

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_CstAldas.jpgMegnyílt a Magyar Ötvösök Háza vasárnap délután Hollókőn. A létesítményt Érsek Balázs aranyműves hozta létre azért, hogy megmutassa az ötvös szakma szépségeit az érdeklődőknek, illetve a műhelyben a Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyermekek sajátíthatják majd el a szakmát. A házat Böjte Csaba áldotta meg.

Az eseményen Érsek Balázs aranyműves köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, nagy álma vált valóra azzal, hogy megnyithatta a Magyar Ötvösök Házát Hollókőn. Kifejtette továbbá, az épület felső szintjén a magyar ötvösök alkotásaiból nyílt kiállítás, mivel ezzel is szeretnék a szakmát bemutatni az érdeklődőknek. Böjte Csabának tett ígéretéhez hűen pedig az alsó szinten egy ötvösműhelyet alakítanak majd ki, ahol a Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyermekek sajátíthatják majd el az ötvösművészetet. Később Erdélyben is létrehoznak majd egy műhelyet, hogy a gyerekek helyben is megtanulhassák a szakmát. A „lélegző” udvaron különböző kézműves mesterségekkel – például a fafaragással is – megismerkedhetnek majd a látogatók, illetve a keresztény népi kultúra jegyében közösségi programokon is részt vehetnek. 
Turistákat vonzhat a ház
A megnyitó ünnepségen részt vett Szabó Csaba, a település polgármestere is, aki köszöntőjében Hollókő öröksége mellett felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a Hollókő várában hamarosan megnyíló tárlaton az erődítményben feltárt ötvös emlékeket is kiállítanak majd. 
– Bízom abban, hogy egy nagyon szép pontja lesz a településnek a Magyar Ötvösök Háza és sokan fognak ide ellátogatni – mondta Szabó Csaba, majd a település zászlaját ajándékként átadta Érsek Balázsnak.
Ezt követően Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Arról beszél, legyünk urai annak a szakmának, amit választottunk. Mint mondta, igazából mindig csodálta azokat, akik a szakmájukat minőségien és gyönyörűen végzik. 
– Azt látom, hogy a mai világból kezd kiveszni ez a poézis, mert a verset, nem csak papírra lehet írni ceruzával, hanem azt gondolom, akár egy ércbe vagy egy fadarabba is bele lehet vinni a költészetet, a szépséget, a gyönyörűséget, az emberi csodával. A Mennyei Atya, mikor megteremtette a világot leült és gyönyörködött benne. A gyönyörködés öröme a rácsodálkozás. Adná az Isten, hogy ne vesszen ki ez belőlünk – fogalmazott Böjte Csaba, aki a jelenlévőkkel közösen elmondott egy imát a házért és az emberekért.
Békesség e háznak és a benne lakóknak. Úristen a te neved mindent meg tud szentelni. Add bőséges áldásodat erre a házra. A benne dolgozó, találkozó, beszélgető emberekre és különösképpen azokra, akik tanulni, értékesebbé válni jönnek ide az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében
– mondta Böjte Csaba, aki végül megáldotta a Magyar Ötvösök Házát.
Az ötvösség szépségeit állították ki
A megnyitó ünnepségen a szakmával kapcsolatban Nagy Dániel és Horváth Brigitta ötvösök mondtak beszédet, valamint Mónus Béla fafaragó is beszélt a Magyar Ötvösök Házában betöltött szerepéről. Mindemellett a résztvevők megtekinthették a magyar Szentkorona másolatát is, amelyről készítője, Rónai Attila ötvösmester mesélt a jelenlévőnek. Az esemény végén a résztvevők megtekinthették az ötvösök alkotásaiból nyílt kiállítást is. 
www.nool.hu