Kétezer gyermekmosoly déli harangszóra

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_409512031_833271495469333_5347362078535564527_n.jpgHunyadi János és Csaba testvér rendtársa, Kapisztráni János össze tudta hozni egy csapatba az itt élő népeket. Nekik köszönhetően Erdélyt évtizedeken át nem tudták elfoglalni. Küzdelmükre ma is emlékeztet Európában és mindenhol a világon, ahol keresztények élnek, az imára hívó déli harangszó – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere Sespsiszentgyörgyön, a Déli Harangszóról elnevezett futball kupán. A jótékonysági utánpótlás torna vendége a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és mintegy kétezer gyermek, akik az összetartozás és közös szurkolás élménye mellett cipősdobozokba rejtett ajándékokat is kaptak. A déli harangszóra megtartott szentmisén Böjte Csaba ferences szerzetes arról beszélt, hogy Krisztus megtestesülésének, a karácsonynak fontos üzenete a befogadás, hogy befogadjuk-e a szent családot, Krisztust az életünkbe és befogadjuk-e mi emberek egymást. 

December 10-én befutott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint a Fővárosi Nagycirkusz Greccio 800 élő betlehem karavánja Sepsiszentgyörgyre a Sepsi Aréna elé, miután több mint 700 kilométert tett meg a magyar fővárosból. Ezzel vette kezdetét a Böjte Csaba gyermekmentő alapítványának adventi eseménysorozata. A karaván egészen december 23-ig úton lesz, 20-án Magyarországra érkezve, hogy a greccioi jubileum üzenetét minél több emberhez eljuttassa. Ez az üzenet pedig az, amit Szent Ferenc pontosan 800 éve, amikor az itáliai Greccioban az első betlehemet berendezte, megmutatott: Jézus a születésével hús-vér, halandó emberré vált, testet öltött, megérinthetővé vált.
A Sepsi Arénában a házigazda Sepsi OSK örömfoci kupára hívta a fiatalokat. A lelátókat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány volt és jelenlegi neveltjei, környékbeli iskolák tanulói töltötték meg. A pályán a Sepsi OSK, a délvidéki Topolya, a Vajdahunyadi Corvinul és a szegedi Grosics Akadémia ifjúsági csapatai mérkőztek meg. A vándorkupát végül a sepsiszentgyörgyi U17 labdarúgók vihették haza.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere köszöntőjében arról beszélt, milyen ereje van az összefogásnak, a csapatnak.
Hunyadi János és Csaba testvér rendtársa, Kapisztráni János össze tudta hozni egy csapatba az itt élő népeket. Nekik köszönhetően Erdélyt évtizedeken át nem tudták elfoglalni -fogalmazott a miniszter.
Hozzátette, hogy az ilyen küzdelemre tanít a futball is.
Megmutatja, hogy csak azok tudnak kiállni versenyezni, és azok tudnak győzni, akik egymásért és a győzelemért mindig kiállnak. Csak azok tudnak győzni, akik bátrak és nem hagyják magukat egy pillanatra sem, de mindig megadják a tiszteletet a csapattársaiknak, az ellenfeleiknek, a közösségnek és még a bírónak is
-hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
A honvédelmi miniszter azt mondta, a futball egy híd az emberek között. Mert mindegy, hogy ki vagyunk, honnan jövünk, ha szeretjük a futballt, az összeköt bennünket.
A döntőt megelőzően szentmisét mutatott be Böjte Csaba ferences szerzetes. Közben azok a gyermekek, akik erre vállalkoztak, belebújhattak a a betlehemi jelent szereplőinek bőrébe, vagyis magukra ölthették Mária, Szent József, a királyok vagy a pásztorok jelmezét.
A prédikációban Böjte Csaba arról beszélt, mennyire fontos a befogadás. Felidézte, hogy a szent családot a pásztorok kivételével, bárhol próbálkoztak, senki sem fogadta be. Felmerül a kérdés, mondta, mit tennének ma, annak tudatában, hogy az Úr Jézus keres szállást. 
Krisztus– hangsúlyozta az atya– ma is az ajtónkban áll és zörget. A kérdés pedig az, hogy mi magunkba befogadjuk-e. És azt, aki a segítségre szorul, menedéket keres befogadjuk-e.
A rendezvényt követően a támogatóknak köszönhetően összesen 1800 ajándékcsomag talált gazdát, amelyeket a közösség és közös szurkolás örömén felül kaptak az alapítvány gyermekei.
FÜSSY ANGÉLA
Vezető kép: PS
www.pestisracok.hu