Szent Gellért tanügyi törvényei a Cengelléren

ImageSzent Gellért példáját követni, nem perelni a hétköznapok nehézsége miatt, hittel teljesíteni a ránk bízott feladatokat – fogalmazott a Gyergyóditró melletti Cengellér-tetőn tartott, tanítók és nevelők búcsús szentmiséjén Böjte Csaba ferences szerzetes. A több mint háromszáz zarándokot vendégül látó búcsús szentmisén részt vett a gyergyóditrói plébános, valamint a szomszédos települések egyházi elöljárói, a szentmiseáldozat alatt a Role együttes zenélt.

„Tudom, hogy nem könnyű a mai világban helyt állni, de akkor is kitartásra kell nevelnünk fiataljainkat, semmiképpen sem megfutamodni a nehézségek elől. Az életre, Jézus útjára nevelni a fiatalokat – ennél szebb célt nem tűzhetünk magunk elé, de legyen hozzá bátorságunk, erőnk, akaratunk és főleg hitünk, hogy végig is vigyük” – fogalmazott Böjte Csaba ferences szerzetes a Cengellér-tetőn szombaton tartott pedagógusok és nevelők búcsúján.
Vallás és iskola
Image„Iskolakezdéskor a gyerekek, a diákok mindig azzal vannak elfoglalva, hogy milyen nehéz az iskola, mennyi tanulnivaló van – a tanárok pedig azzal, hogy éppen milyen tanügyi törvények állnak rendelkezésükre, minek kell alávetni magukat. Vajon milyen tanügyi törvényeket kellett betartania Szent Gellértnek? Milyen didaktikai eszközök álltak rendelkezésére, ahhoz képest, hogy most milyen lehetőségek vannak? Nem volt digitális tévé, nem voltak táblák, modern felszerelések, hogy nevelje a gyerekeket. De akkor sem nyafogott, hanem megoldotta azokat a feladatokat, melyek rá voltak bízva” – bíztatta a jelenlévő nevelőket, szülőket, pedagógusokat az atya.
ImageA tőle megszokott biztató szavakban megfogalmazást nyert a szentekből áradó optimizmus fontossága, melyet példaként kell követnünk. „Ne azt nézzük, hogy mennyire nehéz a sorsunk, hanem kemény munkával álljunk ki céljaink mellett. A munka az, ami az embert többé teszi” – fejezte ki hitét a szerzetes. A szombati búcsús szentmisén a zarándokok mellett részt vett a gyergyóditrói Lovag Takó János cserkészcsapat – a cserkészek gyalog tették meg a Gyergyóditró–Cengellér közötti utat, valamint Csibi András pedagógus vezetésével nagyon sok diák és egy lelkes tánccsoport is színesítette a rendezvényt.
Image 

Csibi Márti